'Kanal İstanbul’un maliyeti 15 milyar dolar'
Ulaştırma Bakanı Turhan, Kanal İstanbul'un maliyetinin 15 milyar dolar olduğunu açıkladı. Yıldırım, Başbakanlığı döneminde 10 milyar dolar olduğunu belirtmişti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 2010 yılından bu yana Türkiye'nin en uzun soluklu konuşulan projesi haline gelen Kanal İstanbul hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Turhan, Kanal İstanbul'un maliyetinin 15 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bu da yaklaşık 82.5 milyar TL demek...
Kamuoyu tarafından ilgiyle takip edilen Kanal İstanbul projesindeki gecikmenin sebeplerinin kendileri olduğunu dile getiren Bakan Turhan, Kanal İstanbul’un hem bir şehircilik hem de İstanbul’un marka değerini yükseltecek bir proje olduğunu söyledi. Bakan Turhan, projenin yap işlet devret ile yapılacağını devletin kasasından 'hiç para çıkmayacağını' belirtiyor.
BİNALİ YILDIRIM 10 MİLYAR DOLAR DEMİŞTİ
AKP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Binali Yıldırım ise projenin maliyetinin 10 milyar dolar olacağını açıklamıştı.
Geçen haziran ayında Yıldırım, geçen yıl haziran ayında başbakanken yaptığı açıklamada, "Bir kere rakamları tam bilmiyorlar. Proje 10 milyar dolar, onlar 65 milyar dolar diyor. Projeyi yapan benim. Diyorum ki bu 10 milyar dolar, ısrarla diyorlar ki ’65 milyar doları niye bu işe harcıyorsunuz?’ İkinci yanlış, biz bunu devletin bütçesinden yapmayacağız. Bu projeyi yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştireceğiz" diye konuşmuştu.
MÜŞTERİ BULUNAMAZSA DEVLET KENDİ İMKANLARIYLA YAPAR
Kanal İstanbul’un yapım ve planlama ile ilgili kısmının büyük ölçüde tamamlandığını belirten Bakan Turhan, proje kapsamında inşa edilecek kanalın yeri belli olduğunu, kanal boyunca etrafındaki deniz yapılarının, liman yapılarının, iskeleler ve ticari alanların hepsinin ayrıntılı şekilde hazırlandığını ve tamamlandığını kaydederek hazırlanan projenin imar planlarına işlenmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletildiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kanalın etrafında oluşacak diğer şehir planlarını 1/100 bin ölçeğinde tamamladığını ve ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) aşamasıyla ilgili son değerlendirmelerin yapıldığını ifade etti.
Kanal İstanbul Projesi’ni yap işlet devret yöntemiyle yapmayı düşündüklerini belirten Turhan, projeye müşteri bulunamaması durumunda devletin kendi imkânlarıyla 2019 yılı içerisinde start verme hedeflediğini söyleyerek, projede toplam maliyetin yaklaşık 15 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Kanalın geçtiği güzergah üzerinde 7 karayolu köprüsü, biri köprü diğeri yer altı geçişi olmak üzere toplam 2 demiryolu geçişi, 2 metro geçişi planlandığını aktaran Bakan Turhan, bunlarla birlikte ana su iletim hatlarının geçişi kapsamında, 8 adet tünelli geçiş planlandığını belirterek, "Mevcut 14 enerji nakil hattı için 4 koridordan, mevcut 7 doğalgaz hattı için 5 koridordan ve mevcut telekomünikasyon hatları için de 3 koridordan olacak şekilde geçiş planlaması yapılmıştır. Kanal İstanbul’u 2025’te ülkemize kazandırmış oluruz. Tam teşekküllü olarak buradan deniz araçları geçmeye başlar ve burada yaşam başlar" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)