Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin teklif Meclis’e sunuldu
Teklif, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu.
ARTI GERÇEK- CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin hazırladıkları kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.
CHP’li Milletvekili Hamzaçebi, partisinden Muğla Milletvekili Burak Erbay ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin devam ettiğini hatırlattı.
AKP İKTİDARI 3 YENİ VERGİ GETİRDİ
Kanun teklifiyle, 17 yılın sonunda AKP iktidarının Türkiye'ye üç yeni vergi getirdiğini ve bunların Dijital Hizmet Vergisi, Değerli Konut Vergisi ile Konaklama Vergisi olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Artık deniz bitti hesap nasıl ödenecek, hesabı kim ödeyecek bunun hesabı yapılıyor. Bu teklif bir başlangıçtır. İleride bunların devamı gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.
BORÇLANMA LİMİTİ ARTTIRILDI
Teklifle vergi düzenlemelerinin yanında Bütçe Kanunu'nun borçlanma limitinin de bir maddeyle arttırıldığına dikkat çeken CHP'li Hamzaçebi, Bütçe Kanunu'nun görüşülmesinin özel olarak Anayasa'da düzenlenmiş bir kanun olduğunu anımsattı.
Bunun nedenini anlatan Hamzaçebi, "Bütçe hakkı vatandaşındır, milletindir. Millet parlamentoda seçilmiş temsilcileri vasıtasıyla iktidara ne kadar vergi toplayacağı konusunda bir izin verir ve bu vergilerle de ne kadar harcama yapacağı konusunda yetki verir. Harcamalarla gelirler arasında bir fark bulunması halinde aradaki fark kadar borçlanma yetkisi verir" dedi.
70 MİLYON ARTTIRILDI
Kanun teklifinde yer alan 40. madde ile borçlanma limitinin 70 milyar lira arttırıldığına işaret eden Akif Hamzaçebi, "Borçlanma limitinin arttırılması herhangi bir torba yasaya bir madde ilave edilmesi suretiyle olmaz. Borçlanma limiti arttırılıyorsa ya gelir hedefleri ya da harcama hedefleri tutmamıştır. Doğal olarak borçlanma hedefleri tutmamıştır. O zaman yapılması gereken, TBMM'ye ek bütçe kanun teklifini getirmektir" ifadesini kullandı.
Hamzaçebi, kanun teklifinde yer alan Konaklama Vergisi ile de işletmelere bir yükün daha getirildiğini kaydetti.
KARŞILIKSIZ ÇEK NEDENİYLE HAPİS CEZASI OLMAMALI
Karşılıksız çekin, ekonominin çok temel bir meselesi olduğunu vurgulayan CHP’li vekil, "Çek, Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bir ödeme aracıdır. Kanuna göre, çekin üzerinde düzenlenme tarihi olarak ne yazıyor olursa olsun çek bankaya ibraz edildiğinde ödenir. Bu tartışmasız bir kuraldır ama ülkemiz uygulamasında vadeli çek dediğimiz bir müessese gelişmiştir" diye konuştu.
Çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezasının bulunduğunu ve bunun süresinde ödenmemesi durumunda hapis cezasına dönüştüğünü kaydeden Hamzaçebi, "Çekte yazılı rakam, alacak, borç her neyse bu özel hukuk ilişkisinden doğan bir alacak veya borçtur. Özel hukuk ilişkisinden doğan bir rakamın, tutarın ödenmesi için hapis cezası getirilmesi asla düşünülemez. Sözleşmeden doğan bir yükümlülüğün ihlal edilmesi, yerine getirilmemesi nedeniyle hiç kimse hapis cezasına mahkûm edilemez. Bu bizim anayasamızın temel kuralıdır" görüşünü dile getirdi.
Akif Hamzaçebi, çekin karşılıksız çıkmasının en önemli nedeninin ekonomide işlerin iyi gitmemesi olduğunu belirterek, ekonomik kriz varsa çeklerdeki karşılıksız çıkma oranının arttığını, ekonomide işler iyi iyi gittiği zaman ise çekte karşılıksız çıkma oranını düştüğünü söyledi.
Hamzaçebi, "Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifimizi dün TBMM Başkanlığına verdik. Tekrar 2012-2016 arasındaki döneme dönelim diyorum. 'Efendim dolandırıcılar var' deniliyor. Evet olabilir. Dolandırıcıları buradan ayıracak mekanizmayı, sistemi her zaman kurabiliriz. Dolandırıcıları ayrıca müeyyidelendirecek yasa hükümlerimiz var" açıklamasında bulundu.
CHP'li Hamzaçebi, siyasi partilerden de kanun teklifine destek vermelerini istedi.