Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği 418 milyar doların ayrıntıları

Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği 418 milyar doların ayrıntıları
Gazeteci Çiğdem Toker, Kılıçdaroğlu'nun talebiyle 18 kişilik uzman heyet tarafından hazırlanan '418 milyar dolar' dosyasını yazdı; İktidarın değişmesi halinde bu haksız kazancın 180 milyar dolarının geri alınabileceği tahmin ediliyor.

Artı Gerçek - Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim konuşmalarında, 'AKP iktidarı döneminde kamu kaynaklarından elde edilen 418 milyar dolarlık haksız kazancı' geri alacağını ve halkın yararına projelerde kullanacağını söylüyor. T24 yazarı Çiğdem Toker, olası iktidar değişiminde, bu paranın 180 milyar dolarlık kısmının beş yılda geri alınmasının öngörüldüğünü belirtti. Bu öngörünün de yargının ve denetim kurumlarının tamamen bağımsız çalışacağı varsayımına dayandığını ifade etti.

Toker, 418 milyar dolar hesabının ise alanında uzman kıdemli denetim elemanı, yargı mensubu, bürokrat teknokratlardan oluşan 18 kişilik bir grubun hazırladığı kapsamlı çalışmanın sonucu olduğuna işaret etti.

Çiğdem Toker bugünkü yazısında, 20 yıllık kamu zararı ve yolsuzluk çalışmasının beş ana sektör (kamu ihaleleri, imar ve inşaat işleri, vergi-prim ve cezalar, banka ve sermaye piyasaları, enerji ve madencilik) incelenerek oluşturulduğunu hatırlatarak, şu bilgileri aktardı:

"Sektörler arasında kamu ihaleleri, yolsuzluk riskinin en yüksek olduğu alan olarak ilk sıraya yerleşti. Buna karşılık, görece düşük risk içeren kredi ve teşvik uygulamalarında yolsuzluk risk on binde 3 olarak kayda geçti.

...Biri 133, diğeri 70 milyar dolar olmak üzere toplam 203 milyar dolarlık ihale yolsuzlukları, 418 milyar doları oluşturan beş sektörün incelendiği ana tablodaki ilk sıraya yerleşiyor."

Öne Çıkanlar