Koç Üniversitesi ve KONDA'dan enflasyon anketi: Beklenti yüzde 113
Koç Üniversitesi ve KONDA işbirliğiyle yapılan ankete göre, hane halkının yıllık enflasyon beklentisi temmuza göre değişmeyerek yüzde 113 oldu. Emekli ve dar gelirlilerin enflasyon tahmininin daha yüksek olduğu görüldü.
Artı Gerçek - Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selva Demiralp ve ekibiyle, KONDA Araştırma işbirliğinde gerçekleştirilen ağustos ayı Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin sonuçları açıklandı. Demiralp'in sosyal medya hesabından paylaştığı anketin sonuçları şöyle:
"*Yıllık enflasyon beklentileri önceki aya göre sabit kaldı (%113).
*Yıl sonu ve 12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentileri hafif artışlarla %96 ve %101 olarak ölçüldü.
*12 ay ileriye dönük beklentilerdeki değişim, Merkez Bankası'nın ağustos ayında yayımladığı sektörel enflasyon beklentileri anketiyle uyumludur. Banka anketinde de hanehalkı beklentilerinde son iki ayda benzer bir artış gözlemlenmiştir. Ancak, TEBA anketindeki beklenti seviyesi daha yüksek kalmaktadır.
*Bir önceki aya kıyasla manşet enflasyon rakamındaki 10 puanlık düşüşe rağmen enflasyon beklentilerinde benzer bir yumuşama görülmemesi, verilen cevaplarda baz etkisi kaynaklı etkilerden ziyade aylık enflasyon trendinin ve hissedilen enflasyonun daha baskın olduğunu düşündürmektedir.
Görüşülen kişilerin çalışma durumuna göre bir inceleme yapıldığında, 12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentisi en yüksek olan emekli grubunun genel ortalamanın yaklaşık 15 puan üzerinde, enflasyon beklentisi en düşük olan öğrenci grubunun ise genel ortalamanın yaklaşık 13 puan altında bir beklentiye sahip olduğu gözlenmektedir. Emekli grubunun geçinme durumu açısından en çok zorluk yaşadığını ifade eden grup olduğu göze çarpmaktadır.
Yaş gruplarına göre bir ayrıştırma yapıldığında, artan yaş gruplarına paralel olarak 12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentilerinin de yükseldiği gözlenmektedir. En yüksek enflasyon beklentilerine sahip olan 50 yaş üstü bireylerin tüketim sepetinde eğitim ve sağlık gibi hizmetler sektörü kalemlerinin ağırlığının daha yüksek olması beklenebilir. Temmuz ayında eğitim hizmetlerinde kaydedilen yıllık %104’lük manşet rakam, eğitim çağında çocuğu olması daha muhtemel görünen 50 yaş üstü grubunun enflasyon beklentilerinin diğer gruplardan daha yüksek ölçülmesi üzerinde etkili bir faktör olabilir.
Toplam gelir beyanına göre bir gruplama yapıldığında, en düşük gelir dilimindeki enflasyon beklentilerinde önceki aya göre belirgin bozulma görülürken üst gelir gruplarının beklentilerinde bir yakınsama gözlenmektedir." (HABER MERKEZİ)