Krizi 'fırsata' çevirdiler: Konkordato sertifikası

Konkordato ilan edenlerin sayısı artınca üniversiteler 'konkordato sertifikası' programları açtı. Eğitimlere avukat ve mali müşavirlerden çok fazla talep var.

Krizi 'fırsata' çevirdiler: Konkordato sertifikası

Konkordato Türkiye'de son dönemde günlük hayatın bir parçası oldu. Hemen hemen her gün irili ufaklı çok sayıda firma konkordato ilan ediyor. Bu konuda çok fazla konkordato haberinin gelmesi, piyasada yeni bir sektör oluşturdu. Türkiye’nin belli başlı bölgelerindeki üniversiteler bu alanda (ücretli) konkordato komiserliği eğitimi veriyor. Eğitim sonunda da vatandaşlar rektörlük onaylı sertifika alıyor.

HAKİM VE SAVCILARDAN KONKORDATO İSYANI

Yetkililer programların açılır açılmaz dolduğunu ve 20 kişilik gruplar halinde ders verildiğini söylüyor. Programa katılmak isteyen vatandaşlar sertifika ücretini üniversitenin döner sermaye hesabına yatırıyor. Şu an Uludağ Üniversitesi, Haliç Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi bu alanda eğitim veriyor.

Krizi 'fırsata' çevirdiler: Konkordato sertifikası - Resim : 1

EĞİTİMDE HANGİ KONULARA DEĞİNİLİYOR

Firmalar veya vatandaşlar konkordato ilan ettiğinde mahkeme kişiye mali müşavir komiseri atıyor. Ancak bazı mali müşavirlerin konkordato hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığını söyleyen yetkililer bu sertifika programlarıyla daha bilgili bir şekilde süreci yönettiğini söylüyor. Sözcü gazetesinde yer alan habbere göre, sertifika eğitiminde öğretmenler vatandaşlara; Konkordatonun olumlu ve olumsuz yanlarından, atandığı firmanın mali yapısında nelere dikkat etmesi gerektiğine kadar birçok konuda bilgi veriyor. Ayrıca eğitmenler derslerde yaşanmış konkordato süreçleriyle ilgili örnekler de vererek komiserin bu süreçte daha kolay hareket etmesini sağlıyor.

KONKORDATO ÇOK İYİ BİLİNMİYOR

Konkordato eğitimlerinin ekim ayından bu yana çok fazla arttığını belirten Uludağ Üniversitesi Hukuk Eğitimlerinden Sorumlu Hayal Aydede yaptığı açıklamada, "Bu tarz eğitimlerin oluşmasının birincil nedeni bazı mali müşavirlerin ve avukatların ‘Konkordato’yu çok iyi bilmemelerinden kaynaklanıyor. Biz de profesyonel eğitmenlerimizle birlikte bu konuda vatandaşları bilgilendiriyoruz. Sertifika programı ortalama üç gün sürüyor ve her gün sekiz saat ders yapılıyor" dedi.

ÇOK FAZLA TALEP VAR

Konkordato ilan eden firmalara atanan komiserlerin konkordato sürecini çok iyi bilmeleri gerektiğini belirten Aydede, "Mahkeme tarafından firmaya atanan komiserlerin bu süreci çok iyi bilmeleri gerekir. Aksi takdirde süreç olumsuz ilerleyebilir. Konkordato yeni bir oluşum bu nedenle bazı konkordato ilan eden firmalara küt diye atanan komiserler oldu. Bu tarz eğitimlere çok fazla talep var" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

avukat üniversite eğitim kriz fırsat