'Kur artıyor, cari açık zorluyor, egoist olmayalım'
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gülle, faiz, döviz ve enflasyonun birlikte arttığı bir dönemden geçildiğini belirtti, "Egoist davranmamalıyız. Çarkın dönmesi gerek" dedi.
Türkiye'de gündemin sadece ekonomis olması gerektiğini söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, bankalara mesaj vererek, "Zorlu süreci hep beraber geçeceğiz. Çemberin içerisindeyiz. Birimizin karı ya da zararı diğerini etkiliyor. Egoist davranmamalıyız. Çarkın dönmesi, zincirin kopmaması gerek" ifadesini kullandı.
Hürriyet gazetesinden Jale Özgentürk'e konuşan İsmail Gülle, "Kur artışları ihracatçıya yarıyor mu? Nasıl etkiliyor" sorusuna, "İhracatçı kurdan şikayet etmez ama ara malı ve hammadde ithalatımız çok. Artışın katkısı sınırlı kalıyor. Bu noktada kur baskısı artsa da yine de avantajlı. Rekabetçiliğe fayda sağlar. Ama dolar 4 TL’ye düşerse zarar olur" cevabı verdi.
Gülle, "Gündem sadece ekonomi olmalı. İnovasyon bir anda olmaz bir nesille olur. Bunun için müfredata girmek gerekiyor. Çalışmadan olmayacağı kültürünü vermemiz gerekiyor. Zorlu süreci hep beraber geçeceğiz Çemberin içerisindeyiz. Birimizin karı ya da zararı diğerini etkiliyor. Egoist davranmamalıyız. Çarkın dönmesi, zincirin kopmaması gerek" dedi.
Gülle, ihracat ve ekonomi için önerilerini de şöyle sıraladı:
"Zor bir ortamdayız. Kur artıyor, cari açık zorluyor. Dövize olan bağımlılığımızı azaltmamız yatırımları arttırmamız gerekiyor. Faiz silahı kullanılıyor ikisi birden artıyor. Kabul etmek gerekir ki bundan sonra hem kur, hem faiz, hem enflasyonun yükseldiği dönem olacak. Bu dönemi iyi yönetmek, finansal destek sağlanması. Ancak bankaların piyasayı zorladığını görüyoruz. Teminatlarda fabrikaların çok düşük gösterilerek kredi vermede zorluk çıkardıklarını görüyoruz. Piyasayı bankaların rahatlatması gerekiyor. Bankaların piyasayı desteklemesi..."
Gülle, "Türkiye AB ile yoluna devam etmeli mi? Bu da tartışılıyor çünkü" sorusunu, "Bu sorunun sorulması bile anlamsız. En büyük pazarımız. Aksine ilişkilerimizi geliştirmeliyiz. Türkiye AB'nin 7'nci tedarikçisi. Biz niye 5-6'ncısı olmayalım diye tartışmalıyız. Sıkıntılı süreçler etkiliyor ama işi diyaloglarla çözmeliyiz" diye cevapladı. (EKONOMİ SERVİSİ)