Erdoğan'ın 'tek haneli faiz' çıkışı dolara 18,55 TL seviyesiyle yeni rekor kırdırdı

Erdoğan'ın 'tek haneli faiz' çıkışı dolara 18,55 TL seviyesiyle yeni rekor kırdırdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Merkez Bankası'nın politika faizini yıl sonunda tek haneye indireceği mesajının ardından bugün dolar/TL 18,55 ile yeni tarihi zirvesine yükselmiş oldu.

+GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün katıldığı bir canlı yayında yaptığı konuşmada, yıl sonunda tek haneli faiz istediğini belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasın'ın (TCMB) etkinliğinden borsadaki spekülatif hareketlere, asgari ücretten EYT çalışmasına birçok başlıkta açıklama yapan Erdoğan, faiz konusunda şunları söyledi:

"Enflasyondan önce şu anda faize bakıyorum. Faizi yüzde 12’ye indirdik. Buradan tüm yatırımcılara çağrımı yineliyorum. Diyorum ki; eğer yatırımcıysan kamu bankaları başta olmak üzere, şu anda faiz yüzde 12'ye indi. Bundan sonra yukarı çıkmak yok, daha aşağı inecek. Daha aşağı indikçe enflasyonu baskılayıp onu da aşağı indirecek. Bir yatırımcı neyi arar? Yapacağı yatırımda düşük faiz arar. Bizim 5’li başlığımız var: Yatırım, istihdam, üretim, cari denge, ihracat. Bu 5 başlıkla gel, yatırımını yap, düşük faizle krediyi kamu banklarından al. Adımını at."

FAİZİ TEK HANEYE İNDİRECEĞİZ

Erdoğan, konuşmasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"ABD’nin faiz artırımı düşük bir oran. Ciddi bir oran yok. Şu anda diyelim ki faiz artımı belki yüzde 6 olabilir, son rakamları bilemiyorum. Avrupa’da da böyle yüzde 4, yüzde 5. Ama çift haneli rakamda değiller. Bizim Merkez Bankası faizi yüzde 12’ye indirdi. Temennim odur ki bundan sonraki toplantısında bunu biraz daha indirmek suretiyle yıl sonuna kadar faizi tek haneye indirmeliyiz.

Paramızdan 6 sıfırı attığımızda paramıza değer kazandı. Düşük faizle yatırım yapan yatırımcı kazanacağıyla faizi ödemesi mümkün hale gelecek. Yüksek faiz olduğu zaman yatırımcı finans sektörüne çalışıyor, soygun orda. Biz bu soygunu engellemeye çalışıyoruz. Bütün bankalar övünüyor, şu kadar para kazandık diye, ama bu faizden gelen bir kazanç.

Merkez Bankası'nın üzerinde spekülasyon yapmaya çalışıyorlar. Çünkü Merkez Bankası çöktüğü zaman kim kaybedecek? Türkiye’nin finans sektörü kaybedecek. Merkez Bankası'nın döviz rezervi onların beklediği yerlerde değil. İyi bir konumdayız. Rezervleri artırmak suretiyle Merkez Bankası da kamu bankalarını yeri geldiğinde finanse edebilecek. Yeri geldiğinde BOTAŞ’ın sıkıntılarına çare olacak. Şu anda Merkez Bankası'nın gücünü kaybetmesini bekleyenler, kusura bakmasınlar onlar avucunu yalamaya devam edecekler."

ERDOĞAN'IN FAİZ SİNYALİ DOLAR/TL'Yİ YENİ ZİRVEYE TAŞIDI

Erdoğan'ın verdiği bu yeni faiz indirimi sinyaliyle Türk Lirası rekor kaybını sürdürerek, faiz indiriminden bu yana dolar karşısında yüzde 3 değersizleşmiş oldu. Dolar/TL 18,55 seviyesine geldi.

TL, dolar karşısında son bir ayda benzer para birimlerinden daha sınırlı kayıp yaşadı. TL’de günlük olarak sınırlı kalan ancak her gün devam eden kayıplar bir aydan uzun süredir devam ediyor.

Birikimli olarak bakıldığındaysa TL, nisan sonundan beri yüzde 20, yılbaşından beri yüzde 28,9, son bir yılda ise yüzde 54,8 değer kaybetti. TL geçen yıl da yüzde 40’ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

ERDOĞAN'IN TEK HANELİ FAİZ MESAJI

Dünyanın geri kalanı faiz artırırken, Merkez Bankası son iki ayda 200 baz puan puan faiz indirimine gitti ve politika faizi yüzde 12’ye çekti.

Erdoğan faiz için, "Son (toplantıda) Para Piyasası Kurulu yüzde 12’ye indirdi. Temennim odur ki, bundan sonraki toplantısında bunu biraz daha indirmek suretiyle biz yıl sonuna kadar faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz" demiş; faiz için "Bundan sonra yukarı çıkma yok, daha aşağı inecek ve daha aşağı inmek suretiyle de bu enflasyonu aşağı indirecek" mesajını vermişti.

TL’nin ne zaman değer kazanacağına ilişkin ise Erdoğan, "Şu anda da biz yavaş yavaş paramıza değer kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız. Neyle? Faizi düşürmek suretiyle" dedi. Faiz yüksek olduğu zaman yatırımcının finans sektörüne çalıştığını ve bu ‘soygunu‘ önlediklerini savundu.

TCMB, faiz indirimleri ile birlikte önce döviz takiben kredi ve tahvil piyasasında da kendisini daha belirleyici konuma getirdi. Adımlar kredileri hükümetin istediği alanlara yönlendirmeyi amaçlarken dışarıda kalanlardan sert eleştiriler alıyor.

Politikalarla net ihracat, istihdam, yatırım odaklı kredilere öncelik verilirken bu sayede kalıcı cari fazlaya ulaşılması ve bu dengenin enflasyonda da kalıcı bir düşüş getireceği öngörülüyor.

TCMB’nin yeni uygulama talimatı önceki kredi adımlarını güçlendirerek, ‘kaynakların doğru yere yönlendirilmesini ve amacı dışında kullanımı durdurmayı amaçlayan’ yeni adımlar attı. Değişiklikler bazı kredilerde kademeli olarak fatura karşılığı kullanıma kademeli geçilmesini öngörüyor. 

Enflasyonun geldiği seviyeler, TL’deki birikimli kayıplar hanehalkını zorlarken önümüzdeki yıl gerçekleşecek seçimlere etkisi de piyasalarda takip ediliyor.

Hükümet ise enflasyonun yarattığı negatif etkiyi ortadan kaldırmak için diğer ülkelerden daha güçlü olan bütçesini kullanmaya devam ediyor. Asgari ücret, memur emekli maaşlarında ‘yüksek‘ artış, emeklilikte yaşa takılanlar çalışmaları devam eden ve yılbaşında netleşmesi beklenenler konular arasında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar