Küresel piyasalarda tedirginlik sürüyor: Dolar, 6,85 seviyesinin üzerinde
ABD ve Pekin'de görülen vaka sayılarındaki artış ikinci dalga endişelerini canlı tutarken, borsalardaki belirsizlik sürüyor. Dolar 6,85'ten, euro ise 7,71'den işlem görüyor.
Küresel piyasalarda tedirginlik ve belirsizlik havası sürüyor. Çin'in başkenti Pekin'de ve ABD'de yeni vaka sayılarındaki artış salgına ilişkin ikinci dalga endişelerini artırıyor. Salgın nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen küresel ekonomilerin yeniden açılmasının yarattığı iyimserlik geçen hafta itibarıyla yerini salgında ikinci dalga endişelerine bırakırken, kaygıların artması, güvenli limana yönelimi artırarak dolar/TL'yi baskı altında bırakıyor.
Dolar/TL bu hafta 6,8610 ile yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesini test ettikten sonra bankacıların yakından izlediği 6,85 seviyesinde seyrediyor. Bankacılar bu seviyenin aşılması ve bunun kalıcı olması halinde yükselişin hızlanabileceğini belirtiyorlardı. Piyasada 6,85'in üzerinde ise 6,88 seviyesi yakından izlenecek.
Euro/TL 7,71'den işlem görüyor. Sterlin/TL de 8,6015'ten satılıyor.
DOLAR VE YEN GÜVENLİ LİMAN ALGISIYLA YÜKSELİŞTE
Dolar ve yen, coronavirus vakalarında tekrar görülen artışla ilgili kaygıların her iki para birimine olan güvenli liman talebini arttırmasıyla hafif yükseliş gösterdi. Sterlin ise İngiltere Merkez Bankası'nın parasal genişlemeyi arttırmasının beklendiği toplantısı öncesinde dar bir bantta işlem gördü.
Asya borsaları ve Wall Street borsası vadeli kontratları, ABD'nin bazı eyaletlerinde ve Çin'de tekrar artış gösteren coronavirus vakalarının hızlı ekonomik toparlanmayla ilgili umutların tükenmesine yol açmasıyla düşüş gösterdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, cumartesi günü seçim mitingi yapmayı planladığı Oklahoma'nın da dahil olduğu birçok ABD eyaletinde coronavirus yeni vaka sayılarında artış görüldü. Çin'in başkenti Pekin'de coronavirus salgınının ikinci dalgasının yayılmasını önlemek için birçok uçuş iptal edilirken, okullar kapatıldı ve bazı mahallelere giriş çıkışlar yasaklandı.
EKONOMİYİ YENİDEN DURDURMAK ŞU AN GÜNDEMDE DEĞİL
Reuters'ta bu hafta yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere Türkiye'deki yetkililer salgın nedeniyle ekonominin yeniden kapatılmasına sıcak bakmıyorlar.
Bazı sağlık tedbirlerinin yeniden ilk Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini belirten yetkililer, alınacak tedbirlerin ekonomiye etkisi konusunda "seçici" olunacağını belirtiyorlar. Salgın kaynaklı olarak ekonomiyi yeniden durduracak sert tedbir almak için henüz çok erken olduğu görüşündeler.
Türkiye'de mart ortasında başlayan coronavirus salgınında önlemlerin etkisiyle 800'lü seviyelere kadar gerileyen günlük yeni vaka sayısı, önlemlerin gevşetildiği 1 Haziran'dan sonra tekrar artış trendine girdi. Yeni vaka sayısı 1,500'ün üzerine çıkması ardından bu seviyelerde seyrediyor.
Tecrit önlemlerinde genel olarak gevşetilme adımlarının ardından bu hafta ise ilk kez vaka artışının hızlandığı beş ilde daha maske takılması zorunlu hale getirildi. Dün itibarıyla ise İstanbul, Ankara ve Bursa'da açık alanlarda maske takmanın zorunluğu getirildiği duyuruldu.
Bir diğer taraftan ise işsizliği ekonomideki "en büyük sorun" olarak gören hükümet bu alandaki desteklerini üretime yeniden başlayan şirketler için yeniden düzenleyerek devam etmeye hazırlanıyor. Hükümet 1 Haziran itibarıyla bazı şirketlerde üretimin başlamasıyla kısa çalışma ödeneğinden kademeli bir çıkış öngörürken; süreçte üretime dönüşle farklı teşviklerin gündeme gelmesi, işverene prim desteği, işini kaybedenlere ödeme mikarının artırılmasını değerlendiriyor.
Piyasalarda iç siyasi gündem ile Suriye ve Libya başta olmak üzere jeopolitik gelişmeler de izleniyor. Aralarında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın bulunduğu heyet dün Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (GNA) başkenti Trablus'u ziyaret ederek görüşmelerde bulundu.
CDS'TE BELİRGİN DÜŞÜŞÜN ARDINDAN YÜKSELİŞ
Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra geçen haftaya kadar sert gerileyerek 430 puana kadar düşmüştü.
Riskten kaçışla birlikte beş yıllık CDS bu sabah 465/475 seviyesinde güne başladı. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri ise dün son işlemde yüzde 12,02 oldu.