Lagarde: Avrupa önlem almazsa 2008 benzeri kriz yaşar

Lagarde: Avrupa önlem almazsa 2008 benzeri kriz yaşar
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, Avrupa'nın koronavirüse yönelik acil önlem alınmazsa 2008 benzeri kriz riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

ARTI GERÇEK - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Chrisine Lagarde, Avrupa'nın, liderlerin koronavirüs konusunda acil harekete geçmemeleri durumunda, 2008 finans krizine benzer büyük bir ekonomik şok riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, ECB Başkanı Lagarde, salı günü geç saatlerde Avrupa Birliği (AB) liderleri ile telekonferans yoluyla yaptığı görüşmede, koordineli bir adım atılmaması durumunda, "Avrupa'nın birçoğumuza 2008 Büyük Finans Krizi'ni hatırlatacak bir senaryo ile" karşı karşıya kalacağını söyledi. Lagarde, doğru tepki ile, şokun muhtemelen kısa süreceğini sözlerine ekledi.

Görüşmenin gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynağa göre, Lagarde, ECB politika yapıcılarının bu haftaki toplantıda tüm araçlara bakacağını ve bunların arasında özellikle "süper ucuz" fonlama sağlama ve likiditeyi garanti etme ve kredilerin kurumamasını sağlama olacağını kaydetti.

EKONOMİSTLER ECB'DEN FAİZ İNDİRİM BEKLİYOR

Aynı kaynak, ancak Lagarde'ın tedbirlerin, bankaların virüsten etkilenen alanlara kredi vermeye devam etmelerine sağlamaya yönelik adımlarla birlikte, ancak hükümetlerin tüm güçleri ile destek vermeleri halinde işe yarayabileceğini söylediğini kaydetti.

Bu dramatik müdahale, Lagarde'ın ECB Yönetim Konseyi toplantısında parasal teşvik konusunda hızlı hareket edilmesi için ısrarcı olacağını işaret ediyor. Birçok ekonomist ECB'nin perşembe günkü politika toplantısında faiz indirimi yapmasını ve belki de parasal genişleme programında artışa gitmesini bekliyor.

ECB, ayrıca bankalara ucuz fonlama sağlayan operasyonlarını yeniden uygulamaya koyabilir.

Telekonferans yoluyla verilen bu mesaj, yetkililerin koronavirüsün Avrupa'yı resesyona sürüklemesini önlemeleri için hem acil bir uyarı hem de dramatik bir talebi temsil ediyor. Salgının ortaya çıkmasından bile önce, ECB yetkilileri, para politikasının sınırlarına ulaşması dolayısıyla, hükümetlere defalarca kamu harcamalarını artırma çağrısında bulunmuşlardı.

LAGARDE: EKONOMİLERİN BİR KISMININ ÇÖKME RİSKİ VAR

Ülke çapında karantina uygulayan İtalya, virüsün yayılmasından dolayı şimdiye dek en büyük darbeyi alan ülke konumunda ve felç edici bir daralma ile karşı karşıya.

Lagarde, hasarın muhtemelen diğer ülkelere de yayılacağı uyarısında bulundu. Aynı kaynak, ECB Başkanı'nın bazı bölgelerde şimdiye dek alınan önlemleri takdirle karşıladığını, ancak daha fazlasının yapılması talebinde bulunduğunu belirtti.

Lagarde liderlere, "Şimdi güçlü bir hareket yapılamaması durumunda, ekonomilerinizin bir kısmının çökme riski var" dedi.

ECB YÖNETİCİLERİ KRİTİK TOPLANTIYA TELEFONFERANSLA KATILACAK

Öte yandan, yarın Frankfurt'ta gerçekleşecek para politikası kurulu toplantısına en az beş ECB yöneticisinin telekonferans yoluyla katılacağı belirtildi.

İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco, Litvanya, Estonya ve Portekiz Merkez Bankalarının politika yapıcılarının da uzaktan bağlantı yoluyla katılacağı ifade edildi.

Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, diğer isimlerinde henüz katılım konusunda karar vermediğini belirtti.

ECB, pazartesi günü bir personelinde ilk virüs vakasına rastlandığını açıklamış, 100 çalışanın geçici olarak evden çalışacağı belirtilmişti.

Arz zincirine zarar veren ve seyahatlerin kısıtlanmasına neden olan koronavirüs salgını nedeniyle AMB'nin bu haftaki kararı piyasaların yakın takibinde olacak. Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki petrol fiyatı savaşları da piyasalardaki gerilimi artırarak halihazırda ECB'nin hedefinin altında seyreden enflasyona aşağı yönlü baskı yapacak.

Piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen haftaki ve İngilere Merkez Bankası'nın (BoE) bugünkü sürpriz faiz indiriminin ardından ECB'den de yarın mevduat faizinde 10 baz puan faiz indirimi bekliyor.

BoE, İngiltere ekonomisini koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı korumak için finans krizinden bu yana ilk kez faiz indirimine gitti. Politika faizi 50 baz puan düşürülerek yüzde 0,25 seviyesine çekildi. 

ABD Merkez Bankası da (Fed) ülke ekonomisini koronavirüs salgınının etkisinden korumak için 3 Mart’ta politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1- yüzde 1,25 aralığına indirmişti.

BoE GEREKEN TÜM ADIMLARI ATACAK

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, bankanın sürpriz faiz indiriminin ardından yaptığı açıklamada, bankanın gereken tüm adımları atacağının altını çizdi, koronavirüsün tedarik zincirlerini ve şirketlerin nakit akışlarını vurabileceğini söyledi.

Salgının hem arz hem de talebi olumsuz etkileyeceğini ifade eden BoE Başkanı, virüsün etkisinin keskin, ancak geçici olacağını söyledi.

Ayrıca, BoE Başkan Yardımcısı Andrew Bailey, bankanın daha fazla politika alanı olduğunun altını çizdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar