'Makamda ağırlama' ticaretten sayıldı
Gümrük Bakanlığı 1.6 milyon liralık ağırlama giderlerini 'iç ticaretin geliştirilmesi faaliyeti' olarak nitelendirdi. Sayıştay, harcamaların yasaya aykırı olduğunu belirtti.
EKONOMİ - Bülent Tüfenkci'nin başında olduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2016 yılı harcamalarını inceleyen Sayıştay, Bakanlık makamınca yapılan 1.6 milyon liralık temsil ve ağırlama harcamalarının "iç ticaretin geliştirilmesi için yapılan faaliyet" olarak gösterildiğini belirledi.
Türkiye'deki tüm firmaların bağlı olduğu ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsaları, iç ticaretin geliştirilmesine yönelik hizmetlerde kullanılmak üzere her yıl İç Ticaret Hizmetlerini Geliştirme Payı Fonu'na, yıllık bütçelerinin yüzde 1'i oranında para ödüyor.
17.6 MİLYON HARCANDI
Burada biriken para iş dünyasının çatı örgütü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hesaplarında tutuluyor, ancak harcamaların onayı için bakan imzası gerekiyor. Biriken paranın tamamının ise sadece iç ticaretin geliştirilmesine yönelik faaliyetler için yapılacak harcamalarda kullanılması gerekiyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2016 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay, bu paydan bakanlık adına yapılan harcamalarda ilginç bulgulara rastladı. Sözcü'de yer alan habere göre, payda biriken paradan geçen yıl Bakanlık adına toplam 17 milyon 628 bin lira harcandığını belirleyen Sayıştay, bu harcamaların 1 milyon 585 bin 676 lirasının Bakanlığın temsil ve ağırlama giderleri için kullanıldığını belirledi.
Söz konusu paydaki paranın sadece iç ticaretin geliştirilmesine yönelik faaliyetler için kullanılabileceğini, yasa gereği amacı dışında kullanıma izin verilmediği ifade edilen Sayıştay raporunda, temsil ve ağırlama giderlerine bu paydan para harcanarak amaç dışına çıkıldığı kaydedildi.
BAKANLIK HARCAMALARI SAVUNDU
Sayıştay'ın tespitlerine karşılık kendini savunan Gümrük Bakanlığı, gerek Bakanlık birimlerinin gerekse Bakanlık makamının gerçekleştirdiği eylemlerin ve yaptığı harcamaların tamamının, doğrudan veya dolaylı olarak Türkiye'nin iç ticaretini geliştirmek amacıyla yapıldığını belirtti.
Ancak bu savunmayı yeterli bulmayan Sayıştay raporunda, "Kamu idaresi cevabında, her ne kadar yapılmış olan ‘Bakanlık Makamı Temsil ve Ağırlama Giderlerinin' iç ticaret hizmetini geliştirmeye yönelik olduğunu ifade etse de bu durum paydan mevzuatta sayılan kullanım amaçları dışında bir gider yapıldığı gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır. Dolayısıyla yönetmelik hükümlerine açıkça aykırılık teşkil eden bulgu konusu uygulamaya yönelik Bakanlık tarafından sunulan gerekçeler yerinde görülmemiştir" ifadelerine yer verildi.