MB Başkanı Kavcıoğlu: 'Resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye'

MB Başkanı Kavcıoğlu: 'Resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye'
ATO Başkanı'nı ziyaret eden Merkez Bankası Başkanı burada yaptığı konuşmada faiz oranlarına değindi. Son 5 yılın en düşük faiz oranlarının uygulandığını belirten Kavcıoğlu, Türkiye'de resesyonun konuşulmadığını iddia etti.

Artı Gerçek - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran'a gerçekleştirdiği ziyarette açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ATO'dan yapılan açıklamada, Kavcıoğlu, buradaki konuşmasında Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin resesyon riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "resesyon konuşulmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu" ifade etti.

Avcıoğlu konuşmasında ekonomi politikalarının yatırım ve üretim ortamını desteklemek üzere şekillendiğini dile getirdi. Avcıoğlu konuşmasında şunları söyledi:

"Son 5 yılın ortalamasına baktığımızda en düşük faiz oranlarının uygulandığını görüyoruz. Sadece kredi faizinde değil, mevduat faizinde de devlet tahvilinde de en düşük oranlar geçerli. Merkez Bankası politika faizi yüzde 12, Hazine yüzde 9,9 ile borçlanıyor. 2021 yılının son çeyreğinden itibaren uygulamaya alınan para politikası ve makro ihtiyati tedbirlerle kredi kompozisyonunda Türk lirasının payı arttı."

Kavcıoğlu, 2021'de ortalama yüzde 23 civarında olan ticari kredi faizlerinin yüzde 18 seviyesine gerilediğine de dikkati çekti. Teknik bir terim olan resesyon, makro ekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın(GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Dünya Bankası verilerine göre Türkiye, 2016 - 2020 yılları arasında kesintisiz olarak resesyondaydı. (EKONOMİ)

Öne Çıkanlar