Mehmet Şimşek ABD'de sunum yaptı: Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor

Mehmet Şimşek ABD'de sunum yaptı: Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun 2026'nın sonunda tek haneye düşmesini öngördüklerini söyledi. Şimşek, ayrıca ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile görüştü.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin detaylı bir sunum yaptı.

Şimşek, "2026'nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini öngörüyoruz. Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor" dedi.

Enflasyonun baz etkisinin ötesinde düşüş kaydedeceğini vurgulayan Şimşek, "Para politikasının gecikmeli etkisi devreye girmeye başladı. Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikası dezenflasyon sürecini hızlandıracak. Firmaların fiyatlama davranışı iyileşmeye başladı" diye konuştu.

Bakan Şimşek, "Türkiye'nin güçlü büyümeyi sürdürebilmesi için fiyat istikrarına ihtiyacı var, büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki yok" değerlendirmesinde bulundu.

REZERVLERDEKİ ARTIŞ

Rezervlerdeki artışın temel sürükleyicisinin dolarizasyondaki azalma olduğunun altını çizen Şimşek, bankacılık sektörü ile reel sektörün artan dış borç çevirme oranları ve portföy girişlerinin de rezerv birikimine katkı sağladığını, kur korumalı mevduat hesaplarında Ağustos 2023'ten bu yana 100 milyar doların üzerinde azalma olduğunu vurguladı.

ABD HAZİNE BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ

Şimşek ayrıca ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile görüştü. ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yellen'ın, Türkiye'nin güçlü ve öngörülebilir ekonomik politikalara olan bağlığını övdüğü kaydedildi. Açıklamada, bu politikaların Türkiye ekonomisinde belirgin bir iyileşme sağladığı ve enflasyonun aşağı yönlü bir eğilime girmesine yardımcı olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca "Yellen ve Şimşek ayrıca yaptırımlara uyumun önemini ve Türk finans sisteminin yaptırımlardan kaçanlar ile terörist gruplar tarafından kötüye kullanılmasının önlenmesini görüştü" ifadeleri kullanıldı. (AA)

Öne Çıkanlar