Memur ve emekli ne kadar enflasyon farkı alacak?

Memur ve emekli ne kadar enflasyon farkı alacak?
TÜİK verilerine göre eylül ayı enflasyon farkının belli olmasıyla emekli, memur ve memur emeklisinin alacağı zam da ortaya çıkmaya başladı. SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 8.92'lik zam farkı elde etti.

Artı Gerçek - TÜİK'e göre eylülde TÜFE (aylık enflasyon) yüzde 2,97 artarken, enflasyon yıllık bazda yüzde 49,38'e geriledi. Bu veriyle yıllık TÜFE'nin 14 ay sonra ilk kez yüzde 50'nin altına indiği savunuldu.

TÜİK’in eylül ayı enflasyonunu açıklamasıyla milyonlarca memur, memur emeklisi ile SGK ve Bağ-Kur emeklisinin beklediği enflasyon farkı da ortaya çıktı.

Temmuz, ağustos ve eylül aylarında enflasyon yüzde 8,9 olarak gerçekleşti. Yani SSK ve Bağkur emekli aylıkları için üç aylık dönemde alacakları zam (enflasyon farkı) da yüzde 8,9 oldu.

Memur ve memur emeklileri için ise enflasyon farkı oluşmadı. Temmuz ayında yüzde 10'luk sözleşme zammı alan memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı alabilmesi için yüzde 0.99 enflasyon daha oluşması gerekiyor.

Memur ve memur emeklilerine son üç aylık enflasyon farkı ve sözleşmeden doğan yüzde 6'lık bir zam eklenecek.

Ocak 2025'teki maaşlara yansıyacak enflasyon farkı, bu yılın kalan üç ayı ekim, kasım ve aralık ayı enflasyonlarıyla netleşecek.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun kararına göre, memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zam oranlarına 6 aylık enflasyon farkı yansıtılacak.

Memur ve memur emeklisi zam oranı temmuz ayında yüzde 19.30 olarak hesaplanmıştı. (EKONOMİ)

Öne Çıkanlar