Merkez Bankası Başkanı Karahan: Hizmet enflasyonunda zorlu bir süreç var

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Hizmet enflasyonunda zorlu bir süreç var
Merkez Başkanı Fatih Karahan, hizmet enflasyonunda zorlu bir süreç olduğunu, kira enflasyonunda ise yumuşamanın başladığı sinyalini aldıklarını söyledi. 'Sıkı para politikası' duruşunun devam ettiğini yineledi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ABD merkezli banka JP Morgan'ın bugünkü yatırımcı toplantısında sunum yaptı.

Türkiye ekonomisine ilişkin makroekonomik verilerde iyileşme olduğunu savunan Karahan, enflasyonda da düşüş sürecinin başladığını sauvundu.

Türkiye'nin dezenflasyon sürecinin eşiğinde olduğunu, sıkı para politikası duruşunun devam ettiğini anlatan Karahan, farklı araçları kullanarak sistemdeki likidite fazlasının da aktif bir şekilde sterilize edildiğini söyledi.

Son dönemde bankalarla yapılan swaplardaki gerilemeye de değinen Karahan, bu durumun parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini ifade etti.

'KREDİLER YAVAŞLADI'

Finansal koşulların sıkı kaldığını söyleyen Karahan, tüketici kredilerinde büyümenin ılımlı hale geldiğini, ticari krediler tarafında ise TL kredilerin öncülüğünde büyümenin önemli ölçüde yavaşladığını belirtti.

Karahan sunumunda iç talebin 'normalleşme' sinyalleri verdiğini söylerken, enflasyon göstergelerinin çekirdek enflasyon tarafında düşüşe işaret ettiğini ifade etti.

Hizmet enflasyonunda zorlu bir süreç olduğunu ifade ederek, çeşitli öncü göstergelerden kira enflasyonunda yumuşamanın başladığı sinyalini aldıklarını belirtti.

Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan bir konsensüsün olduğu savunan Karahan, haziranda dezenflasyon döneminin başladığını söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar