Merkez Bankası kararı öncesi dolar yükselişte

Merkez Bankası kararı öncesi dolar yükselişte
Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı gün dolar yükselişle başladı. Kur 5.70'in üzerinde seyrediyor. Faiz indirimine ise kesin gözüyle bakılıyor...

ARTI GERÇEK - Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınması ve yerine Murat Uysal’ın atanması sonrasındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün yapılacak. Faiz kararı bugün saat 14:00’te açıklanacak.

Dolar kritik güne yükselişle başladı. Dün 5.73'ün üzerini test eden dolar/TL bu sabah en düşük 5.7030'u, en yüksek 5.7191'i test etti. Euro hafif artışla 6.37, sepet kur 6.04'te seyrediyor.

Piyasalar bugünkü Merkez Bankası kararına odaklandı. Murat Uysal Başkanlığı'ndaki ilk toplantıda faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor.

Bloomberg HT'nin anketine göre 250 baz puan indirim bekleniyor. Ancak daha yüksek faiz artışı bekleyen kurumlar da var.

DOLARA ETKİSİ NE OLUR?

Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert, 200 baz puanın altında bir indirim olursa Türk Lirası'nın değerleneceğini söyledi. Cömert, "Bu tür indirimle Merkez Bankası'nın temkinli tavrının sürdüğünü görürüz, kurda 5.60 ve daha altını da görebiliriz" yorumunu yaptı.

Merkez Bankası faizi beklendiği gibi 250 - 300 baz puan indirirse kurda çok anlamlı bir yükseliş olmayacağını belirten Cömert, "400 baz puan üzeri indirim senaryosunda bunun devamının da geleceği beklentisiyle kurda 5.80 ve üzerini görebiliriz" ifadesini kullandı.

QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı ise 400 baz puanı aşan indirimin Türk Lirası'nın cazibesini azaltacağını kaydetti.

Günün devamında da Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edilecek. Bankadan faiz indirimi beklenmese de Başkan Draghi'nin gevşek para politikası konusunda mesaj verebileceği belirtiliyor.

Enflasyonun baz etkisiyle de olsa yüzde 15 seviyelerine gerilemesi ve Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının para politikalarında gevşemeye gideceklerinin sinyalini vermesi TCMB’nin elini rahatlatıyor. 

UYSAL’IN YAPABİLECEĞİ ÇOK DA FAZLA BİR ŞEY OLMAYACAĞI AÇIK...

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başkanının tartışmalı bir şekilde görevden alındığı Merkez Bankası’nda yeni dönemde uygulanacak politikaların ne olacağına ilişkin olarak, "Yeni Başkan Murat Uysal’ın yapabileceği çok da fazla bir şey olmayacağı açık; önce piyasalara çok sezdirmeden verilen emirleri yerine getirmeye başlayacak, daha sonra piyasanın gerektirdiği koşullara rağmen farklı yönde kararlar alması halinde bunu –Saray’ın sözcülüğüne soyunarak- idare etmeye çalışacak" görüşünü dile getirdi.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığının resmen saray darbesiyle sonlandırıldığını vurgulayan Aykut Erdoğdu, "Bu noktadan itibaren 22 Aralık 1999 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren IMF Stand-By Anlaşmasıyla başlayan dönemin sonuna gelindiği ortadadır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar