Merkez Bankası rezervlerinde 'swap' etkisi
FT'nin haberiyle tartışma konusu olan TCMB'nin net döviz rezervi 28.4 milyar dolar olarak açıklandı. Bunun 12.1 milyar doları vadesi gelmemiş swap işlemlerinden oluşuyor.
ARTI GERÇEK - Merkez Bankası'nın rezervleri hem içeride hem de dışarıda tartışma konusu. Financial Times gazetesinde çarşamba günü yayınlanan Merkez Bankası'nın rezervleriyle ilgili haberde 12 Nisan haftasında 28.1 milyar dolar olan Merkez Bankası döviz rezervinin, aslında 16 milyar doların altında olduğu belirtildi.
Financial Times'ın hesaplamasına dayandırılan haberde, net rezerv rakamının bankalardan yapılan kısa vadeli borçlanmadaki (swap) artıştan etkilendiği, swaplar çıkarıldığında geriye kalan rakamın 16 milyar doların altında olduğu ifade edildi.
İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kısa vadeli borçlanma yoluyla dolar rezervlerini artırmasının, yeni bir kur şoku karşısında TL'nin değerini korumak için yeterli adım atıp atamayacağı konusunda yatırımcı ve analistlerin şüphe duymasına yol açtığını yazdı.
Merkez Bankası'nın nisan ayı başında net döviz rezervini 28,1 milyar dolar olarak açıklamıştı. Bazı yatırımcılara göre, bu seviyenin de yetersiz olduğu belirtilen haberde, "Kendi hesaplamalarımız, rezervlerin 25 Mart'tan bu yana alışılmadık bir hızla artan kısa vadeli dış borçlanma ve swap işlemleriyle desteklendiğini gösteriyor. Bu swap işlemleri dışarıda tutulduğunda net rezervlerin 16 milyar doların altında olduğu gözüküyor" denildi.
ERDOĞAN'DAN FINANCIAL TIMES ELEŞTİRİSİ
Haberin ardından Türkiye'den de Financial Times gazetesine cevap gecikmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur-Sen programındaki konuşmasında "Türkiye'ye karşı ekonomik propaganda yapıldığını" belirterek, Financial Times gazetesini eleştirdi.
"Ne yaparsanız yapın, hangi başlıkları atarsanız atın, Türkiye dimdik ayaktadır, güçlenerek de yoluna devam edecektir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, FT'nin Türkiye ekonomisini kötü gösterdiğini ifade etti.
VADESİ GELMEMİŞ SWAP İŞLEMLERİ 12.1 MİLYAR DOLAR
Öte yandan, Merkez Bankası tarafından açıklanan son verilere göre, TCMB'nin brüt döviz rezervi 12 Nisan haftası itibariyle 276 milyon dolar artarak 76.679 milyar dolara yükseldi. Altın rezervi aynı haftada 20.627 milyar dolar olarak gerçekleşti.
TCMB'nin net uluslararası rezervi ise son verilere göre 28.4 milyar dolar oldu. Bu rakamın yaklaşık 12.1 milyar dolarlık kısmı vadesi gelmemiş swap işlemlerinden oluşuyor. Grafikte vadesi gelmemiş swap pozisyonlarındaki artış görülüyor. Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış limiti 4 Nisan'da yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarılmıştı.
REZERVLERLE İLGİLİ ŞEFFAFLIK FAYDALI OLUR
Nomura Holdings ekonomisti İnan Demir, Bloomberg International'a yaptığı açıklamada, "Piyasanın uzun zamandır çok düşük net rezerv rakamlarıyla ilgili endişeleri vardı ve net rezervlerin düşünülenden daha düşük olabileceği yönündeki haber bu endişeleri artırdı" dedi. TCMB rezervleri konusunda şeffaflığın faydalı olabileceğini ifade eden Demir, net rezervin söz konusu haberde belirtildiği üzere 16 milyar dolar olması durumundaysa, "Bu rakamın bir aylık ithalatı bile karşılayamadığını" ve bunun piyasalar açısından endişe verici olduğunu söyledi.