Merkez Bankası'nın net rezervleri artıya geçti

Merkez Bankası'nın net rezervleri artıya geçti
Merkez Bankası'nın swap (vadesi geldiğinde faiziyle ödenmek üzere alınan takas/ödünç döviz) hariç net rezervi 31 Mayıs haftasında 1,5 milyar dolarla artıya geçti. Brüt rezervler de arttı.

Artı Gerçek - Merkez Bankası'nın son aylardaki döviz alım politikası sonucu rezervler eksi bölgeden çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Son 2 ayda swap hariç net rezervler 67 milyar dolar arttı, brüt rezervler ise 143,6 milyar dolara ulaştı" dedi.

Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, 31 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 1 milyar 144 milyon dolar artışla 83 milyar 909 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 24 Mayıs'ta 82 milyar 765 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Bu dönemde altın rezervleri de 264 milyon dolar yükselişle 59 milyar 476 milyon dolardan 59 milyar 740 milyon dolara çıktı.

Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 31 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 406 milyon dolar artarak 142 milyar 242 milyon dolardan 143 milyar 648 milyon dolara çıktı.

NET REZERVLER EKSİDEN ÇIKTI

Aynı haftada net rezervler 45,46 milyar dolara yükseldi. Önceki hafta net rezervlerde 40,35 milyar dolarlık seviye görülmüştü.

Swap hariç net rezervler ise 1,5 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta swap hariç net rezervler eksi 5,1 milyar dolar düzeyindeydi.

ŞİMŞEK: BRÜT REZERVLER 143 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Merkez Bankası rezervlerindeki artışa ilişkin paylaşımda bulundu.

Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklılığının arttığını öne süren Şimşek, rezervlerin ve makro finansal istikrarın güçlediğini ifade etti. Şimşek, swap hariç net rezervlerin, Mart 2020'den sonra ilk defa pozitife döndüğünü anımsatarak, şu bilgileri verdi:

"Son 2 ayda swap hariç net rezervler 67 milyar dolar arttı, brüt rezervler ise 143,6 milyar dolara ulaştı. Rezervlerimizin daha da artırılması için yeşil dönüşüm, enerji verimliliği ve yeni sanayi politikalarıyla sürdürülebilir cari açığa ulaşılması, doğrudan yabancı yatırımları artırmaya yönelik politikalar ve sermaye benzeri dış kaynağa erişim önem arz etmektedir. Bunu da programı kararlılıkla uygulayarak başaracağız." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar