Milli bayramlarda yayımlanmayan Resmi Gazete 'ÖTV sürprizi' için yayımlandı
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Cumhurbaşkanı kararıyla lüks ithal otomobillerde ÖTV oranını artırılmasına ilişkin, 'Resmi Gazete, ÖTV sürprizi için yayımlandı' ifadesini kullandı.
ARTI GERÇEK - Otomotiv sektörü kurlardaki artış nedeniyle matrah dilimlerinde güncelleme beklerken, gece yarısı gelen ÖTV artışıyla şok yaşadı. Dün gece yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile bugünden itibaren geçerli olmak üzere ÖTV oranları yeniden belirlendi.
Cumhurbaşkanı kararıyla, lüks ithal otomobillerde ÖTV oranı artırılırken, eğitim ve öğretim hizmetindeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1’e indirildi.
Buna göre yüzde 45 ve 50 olan alt dilimlerde matrah sadece 15 bin TL gibi küçük bir oranda arttırılırken, yüzde 60 dilimi ise yüzde 80'e yükseldi. Orta ve üst grup ÖTV dilimlerine ise fahiş zam yapıldı.
Otomotive gece yarısı ÖTV zammı şokuyla ilgili vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl de, ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti.
Milli bayramlarda yayımlanmayan Resmî Gazete ÖTV sürprizi için yayımlandı.
— Ozan Bingöl (@ozanbingoll) August 30, 2020
2002 yılında otomobil satışında uygulanan en yüksek ÖTV oranı %50 iken bugün bu oran %220 oldu.
2002-2019 yılları arasında motorlu taşıt satışından sadece ÖTV olarak 160,9 milyar lira vergi toplandı.
Bingöl, Resmi Gazete'nin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda yayınlandığına işaret ederek, "Milli bayramlarda yayımlanmayan Resmi Gazete, ÖTV sürprizi için yayımlandı. 2002 yılında otomobil satışında uygulanan en yüksek ÖTV oranı yüzde 50 iken bugün bu oran yüzde 220 oldu. 2002-2019 yılları arasında motorlu taşıt satışından sadece ÖTV olarak 160,9 milyar lira vergi toplandı" değerlendirmesi yaptı.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca cari açık üzerinde yüksek düzeyli olumsuz etkiye sahip olan otomobil ithalatının azaltılması amacıyla motor silindir hacmi aralıkları ve özel tüketim vergisi matrahları esas alınarak düzenlemeye gidildi.
Türkiye'de 1600 cc altı yüzde 60 ÖTV oranına tabi olan otomobillerin neredeyse tamamı (yüzde 99,3’ü), 1600 cc üzeri otomobillerin ise tamamı ithal ediliyor. Bu grup otomobillere uygulanan ÖTV oranlarında artışa gidilirken, 1600 cc altında olup yerli imalatın yoğunlaştığı alanda da vergisiz satış bedeli 70 bin liradan 85 bin liraya artırılarak yerli üreticiye ve yerli sanayiye destek verilmesi amaçlandı.
Hibrit otomobiller için mevcut korelasyon korunarak bu araçlardaki ÖTV oranları da eşgüdümlü bir şekilde artırıldı.
Böylece maliye politikası değişikliğiyle, yüksek fiyatlı ithal otomobillere olan talebin düşük ÖTV oranına tabi otomobillere yönelmesi, bu kapsamda daha az yüksek fiyatlı otomobil ithal edilmesi, yerli otomobil satışının artması, buna bağlı ithalatın miktarının azalması ve kompozisyonunun değişmesi suretiyle daha az ithalat bedeli ödemesi yoluyla cari açığın azalmasına olumlu katkı vermesi hedeflendi.
Örneğin, motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçmeyen, ÖTV matrahı 130 bin lirayı aşan otomobiller için ÖTV oranı yüzde 60'tan yüzde 80'e çıkarıldı.
Motor silindir hacmi 2000 cc'yi geçen ÖTV matrahı 170 bin lirayı aşmayan elektrikli otomobiller için vergi oranı yüzde 100'den yüzde 130'a, diğerleri için de yüzde 110'dan yüzde 150'ye yükseltildi.