Moody's: Zayıf TL kredi notu için olumsuz
Moody's, bugünkü değerlendirmesinde Türk Lirası'nda geçen hafta görülen düşüşün Türkiye'nin kredi notu açısından negatif olduğunu belirtti.
EKONOMİ - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk ekonomisi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Zayıf Türk Lirası'nın tarihin en düşük seviyelerine gerilemesini kredi notu açısından değerlendiren Moody's Investors Service'in pazartesi günkü raporunda, Türk Lirası'nda geçtiğimiz hafta görülen düşüşün Türkiye'nin kredi notu açısından negatif olduğu belirtildi.
Moody's'in değerlendirme notunda, "Lirada devam eden zayıflık düşük döviz rezervi ve dış kırılganlık nedeniyle Türkiye ekonomisi için sorun oluşturuyor ve kredi notu için negatif" denildi.
Ayrıca Moody's, Türkiye'de yüksek enflasyon ve zayıf dış pozisyonun nedeninin aşırı ısınan ekonomi olduğunu belirterek, "Yüzde 10 seviyesindeki enflasyon merkez bankası hedefinin oldukça üzerinde ve liranın son değer kaybıyla daha da yükselecek" dedi.
LİRA YENİDEN BASKI ALTINDA KALABİLİR
Kuruluşa göre, Merkez Bankası'nın faiz artırmaması durumunda Türk Lirası'nda değer kaybı yeniden ön plana çıkabilir. Hükümet yetkililerinin, Türk Lirası'ndaki değer kaybına karşı gerektiğinde harekete geçilebileceği mesajına da değinen Moody's, "Bu mesajları Para Politikası Kurulu'nun iki hafta sonra gerçekleşecek toplantısında faiz artırımları takip etmezse lira yeniden baskı alında kalabilir" dedi.
Moody's'e göre, bu gergin durum Türkiye'nin dinamik ekonomisi ve çok güçlü mali rasyolarından gelen temel gücü ile kredi notunun mart ayında Ba2'den Ba1'e düşürmelerine de neden olan yüksek ve giderek artan dış kırılganlığı arasındaki hassas dengenin de önemli bir testi niteliğinde.
Moody's tarafından TL'de geçen hafta görülen keskin değer kaybı hakkında yayımlanan ve kredi notu değerlendirmesi niteliği taşımayan araştırma raporunda şu ifadelere yer verildi:
* TL'deki değer kaybı Türk bankacılık sektörü için olumsuz; TL'de uzun süreli zayıflık, yüksek enflasyon ile bir araya geldiğinde sorunlu kredileri artırabilir.
* Türkiye'deki banka kredilerinin (2017 sonu itibariyle) yüzde 33'ü döviz cinsi; TL'deki değer kaybının devamı döviz geliri olmayan şirketlerin geri ödeme gücünü zayıflatır.
* TL'deki değer kaybının enflasyonu artırmasını, şirket kârlılıklarını ve tüketici satın alma gücünü azaltmasını ve nihai olarak sorunlu kredileri artırmasını bekliyoruz.
* TL'de devam eden zayıflık Türkiye'nin dış kırılganlıkları ve düşük döviz rezervleri nedeniyle ekonomi açısından sorunlu, kredi notu açısından negatif.
* Geçen hafta yapılan resmi açıklamalar yetkililerin TL'deki değer kaybı ile mücadeleye etmeye hazır olduklarına işaret etti.
* Ancak bu açıklamaları takiben faiz artırımıyla tedbir almakta gecikilirse TL tekrar baskı altında kalabilir.
* Bu durum Türkiye'nin temel güçlü yönü olan dinamik ekonomisi ve güçlü mali göstergeleri ile yüksek dış kırılganlıkları arasındaki dengeyi test edecek.