Nakite sıkışan piyasaların umudu adaylar

Her sektörde ödeme dengesi bozulurken vadeler uzuyor. Umut seçim ekonomisinde. Piyasaların gözü milletvekili adaylarının yapacağı harcamalarda...

Nakite sıkışan piyasaların umudu adaylar

EKONOMİ - Geçen yıl Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğiyle piyasada nakit akışı düzene girmişti. Şimdi ise KGF etkisinin sona erdiğini savunan iş dünyası temsilcileri hemen her sektörde vadelerin uzadığını ifade ediyorlar.

Nakit parası olanın dövizdeki yükseliş nedeniyle borcunu ödemek yerine dövizde tuttuğu belirtilirken, bunun zincirleme etki yarattığı kaydediliyor. İş dünyasının şimdi tek umudu seçim ekonomisi.

Milletvekili adaylarının belirlenmesinin ardından esnafın da canlanacağı vurgulanırken, ramazan ve bayram alışverişlerinin de doping yaratması bekleniyor. Sanayiciler ise KGF’nin dönüşler oldukça piyasayı hareketlendirmek için harekete geçmesini bekliyor.

24 Haziran’da gerçekleşecek seçimler öncesi özellikle esnafları ve KOBİ’leri canlandırmak için yeni paketlerin sunulması da muhtemel.

Dövizdeki dalgalanma nedeniyle nakdi olanların parasını dövizde değerlendirdiğine işaret eden bir sanayici bunun açıklanan enflasyon gibi veriler ışığında piyasada oluşan tedirginlikten kaynaklandığını söyledi.

ESNAFIN PARA DÖNDÜRMESİ İÇİN KREDİYE MECBUR

Dünya gazetesinde yer alan haberde esnaf kanadını değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise esnafların para döndürmesi için krediye mecbur olduklarını dile getirdi. Buna karşın birtakım nedenlerle finansmana erişemediklerini anlatan Palandöken, "20 yıl önce esnafın sadece bir çekinde sıkıntı çıkmış dahi olsa bugün krediye ulaşamıyor" dedi.

Gerek sanayici gerekse esnaflar bugün için piyasanın günü gelen borçları öteleyerek ve vadeleri uzatarak döndüğünü söylüyorlar.

Hammadde alımlarının dolar bazlı olduğunu hatırlatan bir iş dünyası temsilcisi iç piyasaya çalışanların büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya olduklarını ifade etti. İhracatçı firmaların nispeten daha şanslı olduğunu belirten temsilci, şimdi onların da dolar/ euro paritesi nedeniyle sorun yaşayabileceğini söyledi.

HAZIRDA NAKDİ OLMAYAN FİRMALAR ZOR DURUMDA

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) PMI verilerine bakıldığında son dönemde ilk kez baz puan olan 50’nin altında olduğunu anlatan temsilci, bunun gelecek dönemde de sıkıntının devam edebileceğinin işareti olduğunu vurguladı.

Piyasada iş yapan firmaların nazı geçtiklerini ödeme günü geldiğinde oyaladığını ifade eden iş dünyası temsilcisi, "Bugün iş yapan şirketler, işlerini döndürebilmek için terliyorlar. Hazırda tuttuğu nakdi olmayan firmalar bugün zor durumdalar. Bu firmalar bankalara muhtaç. Nefes kredilerinde limitlerin kısa sürede dolduğu göz önüne alındığında bu net olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.

KGF destekleriyle yaşanan rahatlamanın bittiğine işaret eden temsilci, o destekler olmasaydı bugünkü sıkıntıların daha da erken ortaya çıkacağını belirtti. Temsilci, KGF’de dönüşler oldukça yeni kredilere destek verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

SEÇİM ATMOSFERİ HARCAMALARI ÖNEMLİ

İşleri rahatlatacak üç unsurun ramazan ayı, bayram ve seçimler olacağını anlatan Palandöken, bugün piyasada olmayan paranın yapılacak harcamaların artmasıyla ortaya çıkacağını savundu. İnsanların ramazan ayı nedeniyle daha fazla alışveriş yapacağını söyleyen Palandöken, "Ardından bayram alışverişleri de esnafı rahatlatacak. Asıl önemli olan ise seçim atmosferi. Her partinin 600 milletvekili adayı olacak. Bu adayların hepsi bayrak, flama yaptıracak, konaklayacak, gezecek. Bunları göz önüne aldığımızda mevcut sıkışıklık yakında aşılır. Seçim ekonomisi piyasaya can verecek" ifadelerini kullandı.

Esnaflarda nakit paranın olmadığını söyleyen Palandöken, bu nedenle elindeki parayı dövizde değerlendirenin çok sınırlı olduğunu dile getirdi. Esnafın bankalara muhtaç olduğunu vurgulayan Palandöken, buna rağmen krediye ulaşmak konusunda birçok sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti.

milletvekili seçim piyasa harcama adaylar seçim ekonomisi