Petrol ve dolardaki yükseliş zam getirdi
Jeopolitik gerginlikler ve piyasadaki hareketlilik akaryakıtı vurdu. Hızlı yükseliş akaryakıta zam olarak yansıdı ve motorine gece yarısından itibaren 13 kuruş zam yapıldı.
EKONOMİ - Jeopolitik gerginlikler ve piyasadaki hareketlenmelerin neticesi akaryakıtı vurdu. Hızlı yükseliş akaryakıta zam olarak yansıdı ve otorine gece yarısından itibaren 13 kuruş zam yapıldı.
Zam sonrasıda Ankara’da litresi ortalama 4,66 liradan satılan motorinin litre fiyatı 4,79 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 4,61 liradan 4,74 liraya, İzmir’de 4,65 liradan 4,78 liraya yükselecek.
Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.
Motorinin litresine 8 Eylül’de ise 6 kuruş zam yapılmıştı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken "Zamla enflasyon düşmez" diyerek, akaryakıt fiyatlarını düşürecek formüller bulunmasını isterken, acil olarak petrol fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geçilmesini talep etti.
Tavan fiyatın geçmişte başarılı olduğunun altını çizen Palandöken, şöyle devam etti: "Akaryakıta, dolar kuru düşse de düşmese de zam geliyor. Akaryakıt fiyat artışları, lokomotif olarak tüm ürünlere yansıyor. Çiftçinin mahsulünden tutun esnafın rafına koyduğu ürünlere kadar her şeyin fiyatı artıyor. Bu artışlar yapılırken acele edilmemeli, çok iyi düşünülmeli."
PETROL SON 26 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ
Petrol fiyatları Türkiye’nin Irak Kürdista Bölgesel Yönetimi'nin ham petrol akışlarını kesme tehdidiyle kazanımlarını artırırken, Brent ham petrolü 26 ayın zirvesini gördü.
Brent ham petrol kasım vadeli fiyatı dün yüzde 3.8 yükseldikten sonra bugün varil başına 59.48 dolarda bulunuyor.
ABD hafif ham petrol kasım vadeli fiyatı varil başına 52.43 dolar ile beş ayın zirvesine yükseldikten sonra 52.37 dolarda bulunuyor.
Kuzey Kore ve ABD arasında yaşanan gerilimin yanında Irak Kürdistan Bölgesel Yöntemi (IKBY) referandumu petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah sert bir yükselişle 58,45 dolara kadar çıktı.
Uzmanlar, bugün Kuzey Kore ve IKBY ile ilgili açıklamaların yanı sıra ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı konuşmanın yatırımcı kararları üzerinde etkili olabileceğine dikkat çekiyor.
Öte yandan, bugün Çin'in ham petrol ithalatının ocak-ağustos döneminde yüzde 12 artışla 281,1 milyon tona yükseldiği açıklandı. Çin ham petrol ithalatında yaşanan bu artışın petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareket oluşturması bekleniyor.
PETROLDE ARZ AÇIĞI OLABİLİR
Öte yandan Citigroup'a göre, petrol piyasasında gelecek yıl OPEC'in yo açtığı bir arz fazlası olacağı konusunda endişelenenlerin kendilerini petrol kıtlığına hazırlaması gerekebilir.
Citigroup Küresel Emtia Müdürü Ed Morse, verdiği bir röportajda, gruptaki beş ülkenin - Libya, Nijerya, Venezuela, İran ve Irak - bu yıl maksimum kapasitelerinde üretimde bulunuyor olabileceklerini belirtti. Morse, "Üretimde artış yerine, 2018 kadar erken bir zamanda piyasada bir sıkışma oluşumu riski var. Bu risk, keşif ve geliştirme çalışmalarına daha zayıf yatırım yapan ülkelerden kaynaklanıyor" ifadesini kullandı.
Singapur'daki S&P Global Platts APPEC Konferansı'nda açıklamalarda bulunan Morse, "Piyasada OPEC üretiminin önemli ölçüde artacağı konusunda bir kaygı var, ancak bir arz boşluğu oluşuyor olabilir ve bu da, daha sıkı bir piyasayı işaret edebilir" şeklinde konuştu.