Piyasalar merakla bekliyordu: Fed'den faiz artırımı
En son 2018 Aralık toplantısında faiz artıran Fed, 3 yıl aradan sonra yine bir faiz artırımı açıkladı. Fed üyeleri bu yıl 6 faiz artışı daha öngörüyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı üyeler 25 baz puan faiz artışına karar vererek politika faizini yüzde 0.25 - 0.50 aralığına yükseltti. Faiz kararı, 8'e karşı 1 oyla alındı. Fed üyeleri bu yıl 6 faiz artışı daha öngörüyor.
Fed, en son 2018 Aralık toplantısında faiz artırmıştı. Fed en son faiz artırımını, Kasım 2018'de küresel finansal krizin ardından devreye aldığı genişlemeci para politikalarını sonlandırma amacıyla gerçekleştirmişti.
METİNDE UKRAYNA VURGUSU
Fed'in toplantı metninde Ukrayna vurgusu şöyle: Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi devasa insani ve ekonomik sıkıntılara neden oldu. İşgal ABD ekonomisi için etkisi belirsiz, ancak yakın vadede enflasyon üzerinde yukarı yönlü ek baskı ve ekonomik faaliyetler üzerinde baskı yaratması olası.
Fed'in yeni projeksiyonları şöyle:
2022 Yılı GSYH beklentisi %2,8 (Önceki %4,0)
2023 Yılı GSYH beklentisi %2,2 (Önceki %2,2)
2022 Yılı işsizlik oranı beklentisi %3,5 (Önceki %3,5)
2023 Yılı işsizlik oranı beklentisi %3,5 (Önceki %3,5)
2022 Yılı çekirdek PCE beklentisi %4,1 (Önceki %2,7)
2023 Yılı PCE beklentisi %2,7 (Önceki %2,3)
Fed kararı sonrası piyasalarda ilk fiyatlamalar:
ABD 10 yıllık faiz: %2,20
Dolar endeksi: 98,9
Euro/Dolar: 1,0963
Dolar/TL: 14,67
Ons altın da karar sonrasında 1914 dolardan 1900 doların altına doğru hareket etti.
TÜRKİYE ÇOK ETKİLENECEK
Uluslararası Para Fonu (IMF), daha önce Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri, Fed’in faiz artışlarına karşı uyarmış, bu durumun sermaye çıkışlarını ve yerel para birimlerindeki kaybı hızlandırabileceğini vurgulamıştı. TL gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında son bir, üç ve beş yıla bakıldığında her vadede açık ara en çok değer kaybeden para birimi.
TL’nin sadece 2021 yılında yaşadığı kayıp yüzde 45’in üzerinde.
Kur Korumalı Mevduat’la (KKM) hızı kesilen döviz kurları, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasıysa yönünü yeniden yukarı çevirmişti. KKM’lerin net dağılımına ilişkin veriler paylaşılmasa da yoğunluğun üç aylık vadede olduğu biliniyor. İlk üç aylık vadeyse nisan ayında dolacak. Fed’in faiz artırımlarıyla oluşacak güçlü dolar hikayesinin KKM’de nasıl bir maliyet ortaya çıkaracağıysa şuan belirsiz.
Piyasalarda ayrıca yarın Merkez Bankası’nın faiz kararı da izlenecek.
ABD’DE ENFLASYON 40 YILIN ZİRVESİNDE
Fed toplantısı öncesinde gelen veriler ülkede enflasyonun 40 yılın zirvesinde seyrettiğine işaret etmişti.
ABD’de şubatta tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 arttı. Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 7,5 olarak kaydedilmişti.
Aylık bazda bakıldığında enflasyon yüzde 0,8’le beklentilere paralel hesaplandı. Gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,5; yıllık bazda da yüzde 6,4 yükseldi.
Veriler ABD’de akaryakıt fiyatlarındaki rekor seviyelerden önce açıklanan son enflasyon verisi olarak kaydedildi. Daha önce Şubat ayında enflasyonun zirve yapacağı öngörülürken, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesiyle fiyatların yükseleceği beklentisi önümüzdeki dönemde enflasyonun artmaya devam edeceği yönündeki öngörüleri destekledi.
Üretici enflasyonu da ülkede enflasyonist baskılar açısından bir risk olarak öne çıktı. Ülkede üretici fiyat endeksi (ÜFE) Şubat’ta yıllık yüzde 10 artış kaydetti.
ÜFE aylık bazda da yüzde 0,8 arttı. ÜFE’deki artışa en büyük katkı enerji fiyatlarından geldi.