Prof. Dr. Kara: Enflasyon raporu daha mürekkebi kurumadan ciddiyetini kaybetmiş oldu
Kısa vadede enflasyonun artmaya devam edebileceğini belirten Kara, 'Faiz aracını kullanamayan para politikası gün geçtikçe köşeye sıkışıyor' yorumunu yaptı.
Türkiye'de Temmuz'da yüzde 18.95 ile beklenenden daha hızlı tırmanan enflasyon, neredeyse Merkez Bankası'nın (TCMB) gösterge faiz oranıyla (yüzde 19) eşitlendi ve bu da enflasyonun düşüşe geçmesinden önce bir faiz indirimi olasılığını ortadan kaldırdı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, göreve geldiğinden beri faizleri sabit tuttu. Ancak gelinen noktada Kavcıoğlu'nun "politika faizini enflasyonun üzerinde tutma" sözü ve enflasyonun politika faizi üzerine çıkma riskinin TCMB'yi faiz artırımına zorladığı belirtiliyor. Kavcıoğlu göreve geldiğinde %2.8 seviyelerinde olan reel faiz dün açıklanan enflasyon oranı ile birlikte % 0.05'e indi. Mevduat üzerinden değerlendirildiğinde ise reel faiz ekside. TCMB'nin 12 Ağustos'taki toplantısının bu kapsamda kritik bir önemde olacağı kaydediliyor.
PROF. DR. KARA: ENFLASYON RAPORU MÜREKKEBİ KURUMADAN CİDDİYETİNİ KAYBETTİ
Bilkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hakan Kara, özellikle düşük gelir grubunun alım gücünü eriten bir görünümün söz konusu olduğunu vurguladı. Kara, "TCMB'nin yıl sonu tahmini yüzde 14.1. Bunun tutması için yılın kalan 5 ayında enflasyonun 3.3 olması gerekiyor ki; bu imkansıza yakın. Böylece enflasyon raporu daha mürekkebi kurumadan ciddiyetini kaybetmiş oldu" dedi.
‘PARA POLİTİKASI GÜN GEÇTİKÇE KÖŞEYE SIKIŞIYOR’
Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre Kara, "Kısa vadede enflasyon artmaya devam edebilir" öngörüsünde de bulunarak, "İlginç bir şekilde bu ortamda para politikasının sıkı olduğu iddia ediliyor. Pozitif reel faiz sözü veren TCMB'nin enflasyon yüzde 19'u geçince ne yapacağı merak konusu. Faiz aracını kullanamayan para politikası gün geçtikçe köşeye sıkışıyor" yorumunu yaptı.
DR. ÇİTİLCİ: MERKEZ BANKASI PAS GEÇEBİLİR
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci ise 12 Ağustos'ta yapılacak toplantıda TCMB'nin pas geçme ihtimalinin kuvvetli olduğunu ancak ağustosta enflasyondaki artışın sürmesi durumunda faiz artışının gündeme gelebileceğini söyledi.
‘DOLARIN DÜŞÜK KALMASININ NEDENİ; YÜKSEK ENFLASYON ORTAMINDA FAİZİN DE YÜKSEK KALACAĞI BEKLENTİSİ’
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent de, tahminlerden daha kötü enflasyona rağmen doların nispeten düşük kalmasının, yüksek enflasyon ortamında faizlerin de yüksek kalacağı beklentisiyle alâkalı olduğunu söyledi. Uluslararası ilişkilerde oluştuğu düşünülen olumlu hava ve ABD'de tahvil faizlerinin gerilemesinin de piyasaları rahatlattığını belirten Başlevent, "Bu cephelerden gelecek olumsuz haberler, sonbaharda iç siyasetin de ısınmasıyla döviz kurlarında tekrar bir yükselişe yol açar. TCMB eylül ve ekim toplantılarında faiz artırımına gitmek zorunda kalabilir" dedi.