Şaibeli paralara aklama yolu açıldı

Varlık Barışı'nda yapılan düzenlemeyle, kayıtdışı paralarını başkaları üzerinden yurt dışına çıkaranlar, bu paraları kendi adlarına getirip aklayabilecek.

Şaibeli paralara aklama yolu açıldı

Dövize sıkışan ekonomi yönetimi, yurt dışındaki para, döviz veya altınlarını Türkiye'ye getiren kişi ve şirketlere inceleme affı sağlayan Varlık Barışı'nın kapsamını genişletti. Yeni düzenlemeye göre, yasa dışı yollarla elde edilenler de dahil olmak üzere kayıt dışı paralarını başkaları üzerinden yurt dışına çıkaran kişi ve şirketler artık bu paralarını kendi adlarına Türkiye'ye getirip aklayabilecekler Getirilen bu para, altın ya da dövizler için inceleme ya da denetim yapılamayacak.

TEBLİĞE İKİ MADDE EKLENDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Varlık Barışı olarak bilinen yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi için çıkarılan yasanın uygulama tebliğine iki kritik madde ekledi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğin birinci maddesine göre, yurt dışındaki para, döviz, altın ya da hisse senetlerinin Türkiye'deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak hesaba transfer edilmesinde, varlığın aynı kişiye ait olup olmadığına bakılmayacak.

Buna göre, yurt dışında örneğin 100 milyon doları olduğunu bildirip Türkiye'de hesap açtıranla, 100 milyon doları o kişinin hesabına gönderenin farklı kişiler olması durumunda da varlık barışından yararlanılabilecek.

Devlet, aftan yararlanacak kişiye kendi parasını niçin başkalarının hesabında tuttuğunu soramayacağı gibi, paranın gerçekten o kişiye ait olup olmadığını da sorgulayamayacak Kaynağı belirsiz o paralar için inceleme ve denetim de yapılamayacak.

KARA PARA AKLANABİLİR

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre uzmanlar, yapılan değişiklikle rüşvet ya da kamu kaynaklarının zimmete geçirilmesi gibi yasa dışı yollarla elde edilmiş ve başkaları üzerinden yurt dışına kaçırılmış paraların da artık kolaylıkla aklanabileceğini söylediler.

Uzmanlar, "Diyelim ki bir bürokrat ya da siyasetçi bir şirkete çıkar sağladı ve karşılığında o şirketten yüklü miktarda rüşvet aldı. Ancak yakalanmamak için rüşvet parası o kişiye değil, yurt dışındaki bir akrabasına gönderildi. Yeni düzenleme sayesinde yurt dışındaki o akraba, rüşvet parasını rahatlıkla rüşveti alan kişinin Türkiye'deki hesabına gönderebilecek. Bu sayede aslında kara para olan o sisteme girip para aklanacak, rüşveti alıp devleti zarara uğratanlar keyif sürecek" dedi.

Düzenlemeyi Cumhuriyet gazetesine değerlendiren Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, Türkiye’nin kaynak sıkıntısına bir çözüm olarak nasıl kazanıldığı ve nereden geldiği belli olmayan paraya bel bağlanmasını eleştirdi. "Çocuğunuza bile belli miktarın üzerinde para gönderirken veraset intikal vergisi ödersiniz" diyen Özarslan, ‘Varlık Barışı’ adı altında ülkedeki yasaların by-pass edildiğini vurguladı.

Daha önceki düzenlemelerden farklı olarak son adımla birlikte üçüncü kişiler üzerinden para transferine de imkân tanındığını belirten Şeffaflık Derneği Başkanı, vergi cennetlerinde tutulan paraların hiç vergi vermeden ülkeye transfer edilebileceğini söyledi. Vergi cennetlerinde şirketlerin ortaklık yapısının gizli tutulduğunu ve genelde paravan kişi ve şirketlerin kullanıldığını hatırlatan Özarslan, herhangi bir suç işleyerek elde edilen ve vergi cennetlerine transfer edilerek vergiden kaçırılan paranın, bu düzenlemelerle yine vergi ödenmeden aklanabileceğine işaret etti.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl ise, ülkenin ihtiyacı var diye kaynağı terör, uyuşturucu ya da herhangi bir suç olabilecek paraya kapıların açılmasının yanlış olduğunu vurguladı.

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bumin Doğrusöz, şirketlerin gelirlerinin bir kısmını ortaklar üzerinde tutabilediğini, bu açıdan son düzenlemenin bu tür durumlar için para transferini kolaylaştırabileceğini belirtti ancak uyardı: "Çok sıkı bir denetim olmaması durumunda kara paranın ülkeye girişine de yol açabilir." (EKONOMİ SERVİSİ)

kara para Varlık Barışı