Şimşek'ten emeklileri kızdıracak açıklama: Enflasyona ezdirmedik

Şimşek'ten emeklileri kızdıracak açıklama: Enflasyona ezdirmedik
Emeklilerin yarıdan fazlası 7 bin 500 lira maaş alırken ve temmuz zammından yararlanamazken, Bakan Şimşek'ten "Çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmedik" açıklaması geldi. Şimşek, vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini de söyledi.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, emeklilere ara zam vaadi yerine getirilmezken, ocak ayında da kayda değer bir adım atılmayacağı ifade ediliyor. Ekonomik krizin faturasını işçi, memur ve emeklilere kesen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise büyük çoğunluğu 7 bin 500 lira maaş alan emeklilerin refah durumunun iyi olduğunu savundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe sunumunda konuşan Şimşek, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira, bayram ikramiyesinin ise 2 bin lira olmasını başarı gibi sundu. Şimşek "Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik ve bundan sonra da ezdirmeyeceğiz" dedi.

VERGİ ÇALIŞMASI

Konuşmasında, temel vergi kanunlarını da gözden geçirdiklerini anlatan Şimşek, vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Şimşek ayrıca, mevduat faizlerindeki artışla birlikte azalması beklenen altın ithalatı ve gerileyen enerji fiyatlarının etkisiyle cari açığın düşüş trendine girdiğini öne sürdü.

İlerleyen dönemde net ihracatın pozitif katkıda bulunduğu daha dengeli bir büyüme hedeflediklerine vurgu yapan Şimşek "Bu dönemde kalıcı fiyat istikrarını hedeflerken; yatırımları, istihdamı, üretimi ve ihracatı da önceliklendirmeye devam ediyoruz. Büyüme beklentimiz 2023 yılında yüzde 4,4; 2024 yılında ise yüzde 4’tür. Program dönemi sonunda yüzde 5 büyüme ile milli gelirin 1,3 trilyon doları aşmasını, kişi başı milli gelirin ise 14 bin 855 dolara yükselmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

'ÖNCELİĞİMİZ FİYAT İSTİKRARI'

Fiyat istikrarının en önemli öncelikleri olduğunu ifade eden Şimşek "Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için Merkez Bankası parasal duruşunu sıkılaştırmıştır. Politika faiz artışı, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma tedbirleri ile desteklenmektedir. Önümüzdeki dönemde para, maliye ve gelirler politikası eşgüdüm içerisinde yürütülecek; üretim, rekabet ve verimliliği artırıcı yapısal reformlar hayata geçirilecektir" diye konuştu.

'GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK İÇİN SADECE KRİPTO VARLIKLAR BAŞLIĞI KALDI'

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre, Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’u ile uyumlu olduğunu anlatan Bakan Şimşek, teknik uyum kapsamında, hazırlıkları devam eden tek konunun kripto varlıklarla ilgili çalışmalar olduğunu, bu konuda da gerekli çalışmaları nihai aşamaya getirdiklerini söyledi. Şimşek, “Bu kapsamdaki çalışmalarımızı artırarak devam ettirmeye kararlıyız. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar