SPK’dan para piyasası fonlarına yeni kural
SPK, para piyasası fonlarına, fonun en az yüzde 50'sini mevduat/katılma hesaplarında değerlendirme kuralı getirdi, kararın ardından yeni bir tartışma başladı.
ARTI GERÇEK - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) açıkladığı ilke kararıyla para piyasası fonlarına, fonun en az yüzde 50'sini mevduat/katılma hesaplarında değerlendirme kuralı getirdi.
Çarşamba günkü SPK Bülteni'nde yer alan karara göre tek bir bankada değerlendirilebilecek tutar fon toplam değerinin yüzde 6'sını aşamayacak.
Bültende, "Söz konusu fonlar tarafından ters repo işlemlerine ve Takasbank para piyasası ve yurtiçi organize para piyasası işlemlerine yapılan yatırımın toplam tutarı ise fon toplam değerinin yüzde 40’ını aşamaz" ifadesine yer verildi.
Ayrıca, para piyasası fonlarından alınan yönetim ücretinin, fon izahname ve yatırımcı bilgi formlarında yer alan mevcut yönetim ücretinin yarısı oranında uygulanmasına karar verildi.
BU KARAR NEDEN ALINDI?
Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, yapılan değişikliği Bloomberg HT'ye yorumladı. Tözge, bu değişiklikteki amacın fonların mevduata ve banka mevduatlarına yönlendirilmesi olduğunu belirterek, "Bankacılık sektörünün özellikle kredi verme potansiyelini daha artırması bakımından alınmış bir karar olarak değerlendirilebilir" yorumunu yaptı.
Bu kararı yorumlayan Bloomberg Türkçe Servisi Editörü Uğur Yılmaz, kararı Twitter mesajında, "Faizler, Bakan tabiriyle 'bankalara bastıra bastıra' düşürülünce yatırımcı mevduattan çıkıp, daha yüksek getirili para piyasalarına yönelmişti. Bu kez de SPK devreye girip fonlara yüzde 50 mevduat zorunluluğu getirdi. Bu iş sermaye çıkışını ve dolarizasyonu hızlandırırsa şaşırmayalım" şeklinde değerlendirdi.
Faizler bakan tabiriyle 'bankalara bastıra bastıra' düşürülünce yatırımcı mevduattan çıkıp, daha yüksek getirili para piyasalarına yönelmişti. Bu kez de SPK devreye girip fonlara %50 mevduat zorunluluğu getirdi. Bu iş sermaye çıkışını ve dolarizasyonu hızlandırırsa şaşırmayalım.
— Uğur Yılmaz (@uguruzyilmaz) 13 Mart 2019
Konuyla ilgili ekonomist Yalçın Karatepe de, Twitter'dan bir değerlendirme yaparak, şunları yazdı:
"Faizleri düşürmek için sadece bankalara baskı yapmakla kalmıyorlar vatandaşa da fatura çıkarıyorlar. Otomatik ödeme talimatlı vadesiz hesapta bulunması gereken minimum para miktarını Vakıfbank 1.500 liradan 3.000 liraya yükseltmiş. Sıfır maliyetle 3.000 lira. Vadesiz hesaptaki para 3000 liranın altına gelince banka hemen fon hesabından satış yapıyor. Özellikle küçük tasarruf sahiplerini mağdur eden bir durum."
Faizleri düşürmek için sadece bankalara baskı yapmakla kalmıyorlar vatandaşa da fatura çıkarıyorlar.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) 13 Mart 2019
Otomatik ödeme talimatlı vadesiz hesapta bulunması gereken minimum para miktarını Vakıfbank 1.500 liradan 3.000 liraya yükseltmiş. Sıfır maliyetle 3.000 lira.
Vadesiz hesaptaki para 3000 liranın altına gelince banka hemen fon hesabından satış yapıyor. Özellikle küçük tasarruf sahiplerini mağdur eden bir durum.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) 13 Mart 2019
VARLIK FONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Ayrıca, SPK, Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilecek para ve sermaye piyasası araçlarının yatırım fonlarına ilişkin yoğunlaşma ve ihraççı sınırlamalarından muaf tutulmasını içeren değişiklik konusunda da bir açıklama yaptı.
Açıklamada, tebliğ değişikliği öncesinde de, yatırım fonlarınca, Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilecek para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılabilmesinin mümkün olduğu, yapılan değişiklik ile birlikte, Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilecek olan para ve sermaye piyasası araçlarının da TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen araçlar gibi yoğunlaşma ve ihraççı sınırlamalarından muaf tutulduğu belirtildi.
Açıklamada, "Tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35'ini aşamaz" ifadesi ile TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları ve Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçlarına yapılan yatırımın araç bazında (ISIN bazında) fon toplam değerinin yüzde 35'ini geçemeyeceği hükmü korunarak, araç bazında (ISIN bazında) yoğunlaşma riskine karşı sınırlamaya tabi tutulduğu kaydedildi.