Steve Forbes'tan enflasyonu düşürmenin formülü: Önce para biriminizi istikrara kavuşturun

Steve Forbes'tan enflasyonu düşürmenin formülü: Önce para biriminizi istikrara kavuşturun
Forbes, 'Enflasyonun gerçek tedavisi illa resesyon değildir, para birimini istikrara kavuşturmaktır. Enflasyonu yenmek için insanları fakirleştirmek zorunda değilsiniz' dedi.

Forbes Medya Yönetim Kurulu Başkanı Steve Forbes, merkez bankaları ve hükümetlerin enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını yükseltmeye odaklanırken, para birimlerinin istikrarını korumanın önemini göz ardı ettiklerini söyledi. Forbes, "Enflasyonun gerçek tedavisi para birimini istikrara kavuşturmaktır. Enflasyonu yenmek için insanları fakirleştirmek zorunda değilsiniz" dedi.

CNBC’de yayınlanan habere göre, Singapur’da düzenlenen Forbes Global CEO Konferansı’nda konuşan Steve Forbes, "Bugün neredeyse hiçbir merkez bankacısı istikrarlı para birimlerinden bahsetmiyor. Bu, enflasyonla mücadele etmek için ekonomiyi baskılamakla ilgili" dedi.

Forbes, birçok ekonomist ve politika yapıcının standart bir "dogma" ya da faiz oranlarını artırarak enflasyonu hedefleme zihniyetine bağlı kaldığını ve para birimlerini desteklemek için adım atmak gibi yöntemlere bakmayı başaramadığını söyledi. Konuşmasında 1980'li yıllardan örnek veren Forbes, "Dönemin ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Paul Volcker’ın ancak yüzde 20'nin üzerinde dramatik bir faiz artışıyla enflasyonu kontrol altına almasının ardından, ABD Başkanı Ronald Reagan vergileri düşürerek ve finansal serbestlik getirerek ekonomiyi istikrara kavuşturmuş ve üretimi artırmıştır" dedi.

ENFLASYONLA MÜCADELENİN TEK YOLU RESESYON DEĞİL

Enflasyonla mücadelede tek çözümün resesyon olduğu fikrine karşı çıktığını söyleyen Forbes, "Bugün maalesef sadece Biden yönetimi arz yönlü sorunlarla başa çıkmak için engeller çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda Fed ve diğer merkez bankaları da enflasyonu yenmek için ekonomiyi baskılamanız gerektiğini düşünüyor" şeklinde konuştu.

Bunu faiz oranlarını yapay olarak yükselterek yaptıklarını, böylece daha az insanın istihdam edildiğini savunan Forbes, "Gerçek tedavi bu değil, para birimini istikrara kavuşturmaktır. Enflasyonu yenmek için insanları fakirleştirmek zorunda değilsiniz" dedi.

Kur dengesizliklerinin ekonomiler için sorun yaratabileceğini vurgulayan Forbes, "Daha yüksek ABD Doları daha pahalı ihracat anlamına gelirken, daha zayıf para birimleri daha düşük döviz rezervleri gibi sorunlar yaratabilir" diye konuştu.

Para birimlerini istikrara kavuşturmak için altın kullanılmasını öneren Forbes, "Örneğin, ABD Doları’nı altına bağlayarak doların sabit bir değere sahip olmasını sağlamak mümkün. Altın kendi değerini dünyadaki her şeyden daha iyi koruyor. Altın istikrarlı bir değer olarak mükemmel değil ama 4 bin yılı aşkın süredir bulduğumuz her şeyden daha iyi" dedi.

Forbes, 1940'larda Bretton Woods altın standardı getirildikten ekonomik büyüme oranlarının çok daha yüksek olduğuna da dikkat çekti.

Öne Çıkanlar