Taşyapı'ya 16 milyarlık ihale!
Aksaray-Ulukışla-Yenice Demiryolu Hattı inşaatının ihale bedeli 16.3 milyar. Bu miktar, Enerji , Ticaret ve Dışişleri bakanlıklarının 2021 yılı bütçesindeki toplam ödeneğinden daha fazla
Hükümete yakın yapı şirketlerinden olan ve birçok projede karşılaşılan Taşyapı’ya, Enerji, Ticaret ve Dışişleri Bakanlığı’nın bütçelerine denk 16.3 milyar TL’lik bir ihale verildiği ortaya çıktı. Üstelik, kanuna göre sadece felaket ve afet durumlarında uygulanmasına izin verilen "pazarlık" usulü ile yapılan ihalede, Taşyapı’nın en düşük teklifi verdiği belirtildi.
Kamu İhale Kanunu'nun 21. Maddesinde yangın, afet ve felaket gibi olağanüstü durumlar için konulan "pazarlık" usulü ihalenin AKP iktidarında sık uygulandığına dikkat çeken Sözcü gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker, herhangi bir felaket ve afetin yaşanmadığı 2015-2019 döneminde bu ihale biçiminin işletilmesinin rekabeti ve saydamlığı ortadan kaldırdığını belirtti.
‘BANA BİLE ‘BU KADAR OLMAZ’ DEDİRTTİ’
Enerji, Ticaret ve Dışişleri Bakanlıklarının 2021 yılı bütçesine bedel tutarda bir ihalenin hükümete yakın Taşyapı’ya verildiği bilgisini paylaşan Toker, "Pazarlık usulüyle yapılmış kapalı yüzlerce büyük ihaleyi kamuoyuna taşıyan bana bile ‘Bu kadar olmaz’ dedirten son ihaleyi duyurmak için yazıyorum" dedi.
3 BÜYÜK BAKANLIĞIN BÜTÇESİNE DENK İHALE
"Üç bakanlığın 2021 yılı bütçesine bedel tutarda (Enerji, Ticaret, Dışişleri) bir ihaleden söz ediyorum" diye belirten Toker, Taşyapı’ya 16.3 milyar TL değerinde bir ihalenin "pazarlık" usulüyle verildiğini aktardı. Toker, bakanlığa "16 milyar TL'lik ihaleyi, kesimlere bölmek mümkünken neden tek kalemde, açık usulle yapmak mümkünken neden pazarlık usulüyle yaptınız?" sorusunu yöneltti.
"2021 yılında Enerji Bakanlığı'na 4, Ticaret Bakanlığı'na 6.6, Dışişleri Bakanlığı'na 5.8 milyar TL ödenek konuldu" diye belirten Toker’in, "16 milyar TL’lik ihalenin hesabı verilmeli" başlıklı köşe yazısındaki ihale skandalına ilişkin bölüm şöyle:
"Bu satırları da dertleşmek için değil, pazarlık usulüyle yapılmış kapalı yüzlerce büyük ihaleyi kamuoyuna taşıyan bana bile "Bu kadar olmaz" dedirten son ihaleyi duyurmak için yazıyorum.
Üç bakanlığın 2021 yılı bütçesine bedel tutarda (Enerji, Ticaret, Dışişleri) bir ihaleden söz ediyorum.
Adı: "Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi"
Yaklaşık Değer: 16.338.146.708,00 TL.
Evet, 16.3 milyar TL.
(2021 yılında Enerji Bakanlığı'na 4, Ticaret Bakanlığı'na 6.6, Dışişleri Bakanlığı'na 5.8 milyar TL ödenek konuldu.)
Bu büyüklükteki bir ihale Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, ayrı kesimlere bölünme gereği duyulmadan, tek kalemde ve pazarlık usulüyle ihale edildi.
19-20 Ağustos'ta yapılan ihaleye katılan firma ve teklifler:
(En düşük teklifi veren Taşyapı dışındaki tekliflere dikkat. Yaklaşık maliyetin çok çok üzerinde….)
Taşyapı yükselirken
Taşyapı'nın adını yakın zamanda yine bir büyük 21/b ihalesinde gördük ve Sözcü okurları geçen ay bu köşede okudu: "Halkalı-Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu İnşaatı"
O ihaleyi Gülermak ve Yapı&Yapı ile üstlenen Taşyapı, bu ihaleye de Çin firmasıyla girmiş. Taşyapı'nın demiryolu işlerinde yeterliliği var mıdır bilmiyorum ama birçok demiryolu işi yapmış Çin firmasıyla ihaleye girince, ya da girmesi uygun görülünce muhtemelen bu sorun kalmamıştır.
Başlıktaki "hesap verme" konusunu açalım:
16 milyar TL'lik ihaleyi, kesimlere bölmek mümkünken neden tek kalemde, açık usulle yapmak mümkünken neden pazarlık usulüyle yaptınız?
Sağlanan tasarruf yeterli midir?
Bu ihaleyi vatandaşın haklarını gözeterek denetleyebilecek soruşturabilecek bir mekanizma var mı?"