Torba teklif Meclis'te: Bankalar enflasyon muhasebesinin dışında tutuldu

Torba teklif Meclis'te: Bankalar enflasyon muhasebesinin dışında tutuldu
Ekonomi alanına ilişkin düzenlemeleri içeren 80 maddelik torba kanun teklifi, AKP tarafından TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifine göre, bankalar iki yıl boyunca enflasyon muhasebesi dışında tutulacak.

Artı Gerçek - Ekonomi alanında geniş kapsamlı düzenlemeler öngören torba kanun teklifinde çalışmalar tamamlandı. Bazı kanun kararnamelerine değişiklik öngören 80 maddeli yasa teklifine göre;

Müteahhitlere ek fiyat farkı, dış ticaret şirketi ihracatına vergi indirimi, hizmet ihracatı istisnası yüzde 80’e yükselecek.

BANKALAR ENFLASYON MUHASEBESİ TALEP ETMİŞTİ

Banka ve finans kurumlarında 2024 ve 2025'te enflasyon muhasebesi uygulanmayacak.

Bankalar, yüksek enflasyon karşısında 'gerçek olmayan' kârlar üzerinden değerlendirilmemek için enflasyon muhasebesinin kendi bilançolarına da uygulanmasını talep etmişti. Konuya yakın üst düzey üç bankacı geçen günlerde Reuters'a, bankaların enflasyon muhasebesi sonrasında kârlarının yarıdan fazla azalmasını beklediklerini belirterek, bankaların uygulamaya dahil olması gerektiğini bu yüzden Hazine ile görüşme planlandığını söylemişti.

Bir bankacı, "Bankalar uygulamaya geçmek istiyor. Bununla ilgili Hazine ile görüşme planlanıyor. Bankalar yüksek enflasyon ortamında kâr elde etti ve bunun üzerinden vergilendiriliyor" demişti.

KKM'DE VERGİ İSTİSNASI

KKM hesaplarından elde edilen gelirlere sağlanan kurumlar vergisi istisnası 30 Haziran 2024'e kadar uzatılacak.

BSMV konut kredileri istisnası ilk konut hariç kaldırılacak.

Fenomen olarak adlandırılan sosyal medyadan gelir elde eden kişilere, kolay mükellefiyet ve vergi ödeme getirilmişti. Düzenleme ile internet ve benzeri elektronik ortamlarda elde edilecek gelirler için de bu kolay mükellefiyet ve vergi ödeme imkanı sağlanacak. Bunun anlamı, daha önce vergiden kaçınılabilen internet üzerindeki benzer işler de vergi kapsamına girmiş oluyor.

Cep telefonlarındaki asgari maktu vergi tutarı yeniden değerleme oranıyla güncellenecek. Ayrıca uygulama süresi uzatıldı.

Motorlu araç ticareti yapanlar arasında yapılan sözleşmeleri noterde düzenlenecek.

Tüm şans oyunları için ikramiye dağıtım oranının üst sınırı yüzde 83’ten yüzde 93’e yükseltilebilecek.

Kurumlar Vergisi Kanununda yer alan, yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, yazılım gibi hizmetlerden elde edilen gelirlere sağlanan yüzde 50 kazanç istisnası Türkiye’ye getirilme şartına bağlı olarak yüzde 80’e çıkarıldı.

Öne Çıkanlar