Trump, 'TikTok'u yasaklayacağız' dedi, Microsoft satın alma görüşmelerini durdurdu

Trump'ın Çinli ByteDance'e ait TikTok uygulamasının yasaklanacağını açıklaması, şirketin ABD operasyonlarına ortak olmak isteyen Microsoft'un görüşmeleri askıya almasına neden oldu.

Trump, 'TikTok'u yasaklayacağız' dedi, Microsoft satın alma görüşmelerini durdurdu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli ByteDance şirketine ait sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanacağını açıklaması, şirketin ABD operasyonlarına ortak olmak isteyen Microsoft'un görüşmeleri askıya almasına neden oldu.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, sonuca yaklaşan müzakereler, ABD Başkanı Donald Trump'ın cuma günü yaptığı uyarının ardından durduruldu. Trump, uygulamanın ABD'de yasaklanabileceğini açıklamıştı.

TikTok'un dünya çapında yarım milyar kullanıcısı bulunuyor. Bunların 80 milyonu ABD'de. Uygulama özellikle ergenler ve 20'li yaşlarının başındaki kişiler arasında popüler.

ABD'li siyasetçiler, uygulamanın Çinli sahibi ByteDance şirketinin kullanıcı bilgilerini topladığını ve bunu Çin hükümetiyle paylaşabileceğinden endişe duyuyor.

Konuyla ilgili cumartesi günü bir açıklama yapan Beyaz Saray, "TikTok'un ulusal güvenliğimize bir tehdit oluşturabileceğine dair ciddi çekincelerimiz var" demişti.

Wall Street Journal'a göre ByteDance, uygulamanın yasaklanmaması için ABD Hükümeti'ne büyük tavizler vermeye hazır. Bunların arasında üç yıl içinde ABD'de binlerce yeni istihdam yaratma da bulunuyor.

TikTok'un ABD koluna 15-30 milyar dolar arası bir değer biçiliyor.

Uygulamayı satın almak isteyen Microsoft, rakiplerine kıyasla LinkedIn dışında sosyal medyada güçlü bir varlık gösteremiyor.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesine göre, bazı ByteDance yöneticileri, Trump'ın son açıklamasının Microsoft'un pazarlıklarda elini güçlendirmesi için yapılan bir hamle olduğuna inanıyor.

Konuyla ilgili Twitter'dan bir paylaşımda bulunan eski Facebook güvenlik yöneticisi Alex Stamos, "İki hafta öncesine kadar uygulamanın ABD'li bir şirkete satışı radikal bir çözüm olarak görülürdü. Böylesi bir adım bütün veri güvenliği endişelerini ortadan kaldırır. Görüşmeler bu noktaya gelmişken Beyaz Saray bunun önüne set çekerse, bunun bir ulusal güvenlik meselesi olmadığı belli olur" dedi.

BİR UYGULAMAYI YASAKLAMAK İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TEHDİT

ABD Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) da Trump'ın açıklamasını eleştirdi. ACLU, "Milyonlarca Amerikalının iletişim kurmak için kullandığı bir uygulamayı yasaklamak, ifade özgürlüğüne bir tehdittir ve teknolojik açıdan da pratik değildir" açıklamasında bulundu.

ACLU, "Bir platformu yasal olarak kapatmak mümkün olsa da bu durum internet üzerindeki ifade özgürlüğüne zarar verir ve hükümetlerin haksız dijital gözetimine dair endişeleri gidermeye dair hiçbir çözüm getirmez" ifadelerine yer verdi.

çin ABD Donald Trump microsoft TikTok ByteDance