Türk-İş'ten 81 ilde eylem: 'Zordayız, geçinemiyoruz'
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (Türk-İş) 81 ilde temsilcilikler önünde hükümete seslendi. Eylemlerde yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi ve artan işsizliğe dikkat çekildi.
Artı Gerçek - Asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlar, hayat pahalılığına karşı zam istiyor. Ancak son yıllarda, temmuzda asgari ücreti artıran hükümet bu adımdan vazgeçti. Ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonu düşürebilmek gerekçesiyle asgari ücretin yükseltilmesine karşı çıkıyor.
Ancak işçiler ve sendikalar karara tepkili. Türk-İş de bu kapsamda "Zordayız, geçinemiyoruz" sloganıyla 81 ilde temsilcilikler önünde basın açıklaması düzenledi.
'YOKSULUN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI'
Türk-İş'e bağlı sendika, eylem kapsamında Malatya Tren İstasyonu önünde toplandı. Türk İş İl Temsilcisi Hikmet Kazgan, yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı istihdam gibi sorunların toplumun büyük bölümünün yaşam şartlarını ağırlaştırdığını anlattı:
"Mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntısıyla mücadele etmektedir. İşçinin, yoksulun dayanacak gücü kalmadı. Büyükşehirlerde ev kiraları ortalama 15 bin TL'nin üzerine çıktı. Tepeden tırnağa her şeye her gün zam gelmeye devam ediyor. Geçen ay elektriğe, bu ayda doğalgaza yüzde 38 zam geldi. Analar, babalar, 'Çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz' diyor. İşçiler enflasyonun nedeni değil, mağdurudur. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz."
'Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz'
Adana'daysa Türk İş'e bağlı sendikalar İsmet İnönü Parkı'nda bir araya geldi. Türk İş Adana 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, "Yılbaşından günümüze iğneden ipliğe her şeyin fiyatı iki katına çıkarken işçinin, emeklinin, yoksulun geliri yerinde saydı" dedi. Gerçek enflasyon ile açıklanan enflasyon arasında uçurum olduğunu belirten Gülnar, şöyle devam etti:
"İşçilere, emeklilere yapılan düşük zamlar, her geçen gün yoksulu daha da yoksul hale getirmektedir. Türkiye, gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa'da birinci, dünyada 28'ici sıradadır. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu eşitsizlik daha da artacaktır. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz. 696 sayılı KHK ile kadroya giren işçilerin kanundan doğan haklarını aramaya devam edeceğiz. KİT'lerde ve kamuda taşeron işçilik sona erene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."
'BU AÇLIĞA ARTIK DUR DEMEK İSTİYORUZ'
Adana ve Malatya'da olduğu gibi 81 ilde okunan ortak açıklamada, yılbaşından bu yana her şeyin fiyatının iki kat arttığına dikkat çekilerek, "Emeklinin yoksulun geliri yerinde saydı. Bunun sebebi kim? Bizi yöneten siyasi iktidar. Biz bu açlığa artık dur demek istiyoruz" denildi.
Açıklamada öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
* İşçiden fedakarlık beklemeyin.
* İşçinin dayanacak gücü kalmadı.
* Enflasyon oranları kabul edilemez, gerçek enflasyon oranları açıklansın.
* Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınsın.
* Kıdem tazminatı gaspına hayır. (EKONOMİ SERVİSİ)