Türkiye'de ithal et, Sudan'da tarım yap!
Sudan'daki 780 bin 500 hektar tarım arazisinin Türkiye'nin kullanımına açılması için imzalar atıldı. Türk çiftçisinin hali ortadayken Sudanlı çiftçi kazanacak.
Türkiye ve Sudan aralarında 780 bin 500 hektarlık tarım arazisinin (7 milyon 805 dönüm) Türkiye'nin kullanımına açılmasının da yer aldığı bazı anlaşmalar imzaladı. Çiftçinin hali ortadayken Sudanlı çiftçiler kazanacak. Türkiye'de onlarca dönüm ekilmemiş alan bekliyor.
Türkiye toprakları yabancı kartellere, şirketlere satılarak, tarım yok edilirken, tarımsal ürünlerde ithalat kapıları sonuna kadar açılarak, çiftçi zor durumda bırakılıyor.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye, Sudan ve üçüncü ülkelerin gıda arz güvenliğini sağlayacak olan 780 bin 500 hektarlık arazinin koordinatları bize teslim edildi" dedi.
Türkiye, bir süredir tarımda arz güvenliğinin temini için yurt dışında özel sektör eliyle tarımsal üretimi destekliyor, ancak ne yerel üreticinin desteklenmesi için ne de tarımsal ürünlerdeki ithalatın önüne geçilmesi için etkili olmuyor.
Öte yandan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Sudan Petrol Bakanlığı arasında bir sahanın geliştirilmesi için çalışma anlaşması imzalandı.
Pakdemirli, bu anlaşma için "TPAO anlaşmasının akabinde başlangıçta 100 milyon dolara varan yatırım Sudan'a yapılacak" dedi.
Ayrıca ikili ilişkilerin finans alanında daha da geliştirmesi için Ziraat Katılım Bankası’nın da Hartum’da bir şube açması konusunda anlaşmaya varıldı.
Pakdemirli, "İki ülke arasındaki ticaret miktarını artırmak için bankacılık ve finans sektörünün de bu işin içinde olması gerekiyor. Bu da saç ayaklarından biriydi, bunda da mutabakata varıldı" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)