Türkiye'nin 'iflas' puanı Rusya ile yarışıyor
Türkiye’nin 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 30 baz puan daha artarak, 650’ye kadar yükseldi.
Türkiye'nin "iflas kaskosu" diye bilinen kredi temerrüt takası (CDS), 2008 Krizi'nden bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.
Kronos'taki habere göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlaması ekonomileri derinden sarsıyor. Petrol, doğalgaz ve buğday gibi emtiada rekor üstüne rekor kırılırken, Türkiye gibi döviz açığı olan ülkelerin ekonomik göstergeleri yeniden kırmızıya döndü.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 30 baz puan daha artarak, 650’ye kadar yükseldi. Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın CDS’i ise, 1.700’e yaklaştı.
Piyasalarda Rusya’nın borçlarını ödeyememe ihtimalinin yüzde 70’i bulduğu belirtiliyor. Bir ülkenin dış borçlarını ödeyemeyeceğini ilan etmesine "morotoryum" deniliyor. Savaştan önce Rusya’nın CDS’i 210-300 arasında seyrediyordu.
CDS NEDİR? TÜRKİYE İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?
Kredi temerrüt takası, bir kredinin geri ödenmeme riskinin tespit edilmesini ve bu riske karşı kredinin sigortalanmasını sağlayan bir değerleme enstrümanıdır.
Sigorta şirketleri borçların ödenememesi halinde borcu veren tarafın alacaklarını sigortalayan bir mukavele satar ve söz konusu mukavelenin fiyatı ülkenin CDS primidir.
CDS primi 650’ye yükselen Türkiye’nin yurt dışından döviz borcu temin etmesi için borç mukabili faizin yanı sıra yüzde 6,50 iflas kasko bedeli de ödemesi gerekecek.