Türkiye'ye sermaye girişi dibe vurdu
Erdoğan, iş dünyasına OHAL'in yatırımları etkilemediğini söylese de, veriler bunu doğrulamıyor. Cari açıkla mücadelede en önemli kaynak olan yabancı sermaye girişi yüzde 43.8 geriledi.

EKONOMİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD’ın Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada işadamlarına seslenerek, "Tüm işadamlarımıza diyoruz ki üretin yatırım yapın, istihdamı artırın. Buna karşı birileri hala OHAL var diye sızlanıyor. OHAL girişimcilerimizin yatırımcılarımızın önünü mü kesiyor, önünü mü açıyor" demişti. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde de üç yıl sonra ilk kez konuk olduğu TÜSİAD etkinliğinde, iş dünyasının OHAL ile ilgili endişelerini "anlamakta güçlük çektiğini" belirtip, OHAL’in bir süre daha kaldırılmayacağını söylemiş, "OHAL konusundaki endişelerinizi anlamakta biraz zorlanıyorum. OHAL işadamlarının neyini engelledi" diye sormuştu.
Ancak, veriler Erdoğan’ı doğrulamıyor. Gelişmekte olan ülkelerde tasarruf açığının neden olduğu cari açığı kapatmada en önemli kaynak olan uluslararası doğrudan sermaye girişi Türkiye'de dibe vurdu.
Toplam uluslararası doğrudan sermaye girişi 2016'da küresel çaptaki daralmanın çok üzerindeki bir oranda, yüzde 30 azalarak 12.3 milyar dolara geriledi. Geçen yılki girişlerin 6 milyar 279 milyon dolarını net sermaye girişi oluşturdu. Bu tutar önceki yıla göre yüzde 43.8 azaldı.
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Raporu'na göre son 10 yılda Türkiye'ye giren uluslararası doğrudan yatırımdan en büyük payı yüzde 34.6 ile finans ve sigorta faaliyetleri aldı.
TESİS YATIRIM ÖNEMLİ
TÜRMOB Genel Başkanı Masis Yontan, Türkiye gibi tasarruf açığı bulunan ülkeler için dış finansman kaynaklarından yararlanmanın zorunluluk olduğunu söyledi. Yontan, "Doğrudan yatırımlar, dış ticaret ve cari işlemler dengesi açıklarının sağlıklı biçimde finansmanı açısından da hayati önem taşıyor. Ancak bunun için; ülkedeki mevcut varlıkları satın almanın ötesinde yeni fabrika-tesis kurmaya yönelik doğrudan yatırımların ağırlıkta olması gerekiyor" dedi.
100 DOLARIN 14.3’Ü HOLLANDA’DAN GELİYOR
Türkiye'de 80'e yakın ülke sermayesinin doğrudan yatırımı bulunuyor. Bunlar içinde son on yılda Türkiye'ye en fazla doğrudan yatırım yapan ise 15 milyar 872 milyon dolarla Hollanda sermayesi oldu. Bu da 2007-2016 döneminde doğrudan yatırımlar kapsamında Türkiye'ye getirilen her 100 doların 14.3 doları Hollandalılara ait olduğunu ortaya koyuyor.
Yatırım tutarında Hollanda sermayesini 10 milyar 172 milyon dolarla ABD, 8 milyar 695 milyon dolarla Lüksemburg, 8 milyar 636 milyon dolarla Avusturya, 8 milyar 469 milyon dolarla İngiliz sermayesi izledi. 2007-2016 döneminde Türkiye'ye yönelik brüt doğrudan yatırım girişi (gayrimenkul alımları ve kredi kullanımları hariç) 110 milyar 787 milyon dolar olarak gerçekleşti.