TÜSİAD Başkanı'ndan yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve düşük faiz uyarısı

TÜSİAD Başkanı'ndan yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve düşük faiz uyarısı
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Düşük faiz politikasını amaçları tekrar ele alınmalı" dedi. Turan, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve kurumların özerkliği alanlarında ilerleme sağlanması gerektiğini anlattı.

Artı Gerçek - TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, 14. Rekabet Kongresi'ndeki konuşmasında, iktidarın ısrar ettiği düşük faiz politikasının amaçlarının tekrar ele alınması gerektiğini söyledi ve hukukun üstünlüğü, kurumların özerkliği konularında uyarılarda bulundu.

Yatırım için düşük faizin yeterli olmadığını, finansmana erişimin de önemli olduğunu dile getiren Turan, "İş, bireysel ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında güvenilir ve kapsayıcı kuralları hayata geçirmeden hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, denetleyici ve düzenleyici kurumların özerkliği gibi alanlarda ilerleme sağlamadan ekonomiyi yeşil ve dijital dönüşüme hazırlayarak adımları rahatlıkla atabilecek bir zemin oluşmayacaktır" dedi.

Orhan Turan, büyüme göstergelerinin yavaşladığını, ihracatın hız kestiğini aktararak "Düşük faiz politikasını amaçları tekrar ele alınmalı" mesajı verdi. Turan şöyle devam etti:

'EKONOMİK UFKUN BELİRSİZLEŞMESİNE YOL AÇIYOR'

"Ekonomimizi geleceğe hazırlamak bir yana, küresel sorunlar içerideki makroekonomik istikrarsızlık ister istemez dikkatleri bugünü kurtarmaya götürüyor. Küresel likiditenin hem azalması hem maliyetinin yükselmesi, ABD ve Çin'de görülen yavaşlama ve Avrupa'yı tehdit eden ekonomik daralma ülkemiz açısından da ekonomik ufkun belirsizleşmesine yol açıyor.

Bu koşullar altında ihracat ve büyüme perspektiflerinin zorlaşması, dış açığın finansmanının sıkıntıya düşmesi ihtimali de yükseliyor.

Nitekim büyüme göstergeleri yavaşlıyor, ihracat hız kesiyor, cari açık yükseliyor.

Ekim'de ihracat yüzde 2 arttı fakat altın hariç ihracat yüzde 3 azaldı. Tüm bunlara rağmen ekonomimizin geçmişten gelen yapısal sorunlarını çözebilir, bugün karşı karşıya olduğumuz konjonktürden kaynaklanan ilave zorlukların üstesinden gelebiliriz.

Önümüzdeki dönemde hepimizin daha müreffeh yaşayacağı, adil, çevreci ve saygın bir Türkiye yaratmak için yeni bir anlayışla Geleceği İnşa Raporumuzda vurgulamış olduğumuz gibi insan, bilim ve kurumların önemine dikkat çekmek istiyorum." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar