Üretim reformunun zeytin maddesine itiraz
Zeytinlikleri, kıyıları ve meraları imara açacağı için eleştirilen Üretim Reform Tasarısı’na tali komisyon Eğitim Komisyonu’ndan itiraz geldi: Zeytincilikle ilgili maddeler çıkarılsın
EKONOMİ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, tali komisyon olan Eğitim Komisyonu görüşmeleri tamamlandı. Tasarı saat 15.30’dan itibaren esas komisyon olan Sanayi Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Ancak Eğitim Komisyonu tasarının hem eğitimli ilgili birçok maddesine hem de zeytinliklerin her türlü sanayi yatırımına açılmasına olanak sağlayan maddelerine itiraz etti.
AKP Van Milletvekili ve Eğitim Komisyonu Başkanı Beşir Atalay ile diğer komisyon üyelerinin imzasıyla hazırlanan görüş raporunda şu ifade dikkat çekti: "Türkiye’nin dünyada zeytincilikte ikinci önemli ülke olduğu, tarım arazilerin yüzde 2.2’sinin zeytincilik için kullanıldığı ve 500 bin ailenin buradan geçimini sağladığı; zeytincilikle ilgili maddelerin tehlikeli durumlar yaratabileceği; sanayinin geliştirilmesinde ciddi açılımlar sağlayacak reform paketine zeytincilikle ilgili maddelerin gölge düşürdüğü; dolayısıyla zeytincilikle ilgili 2, 3 ve 4.maddelerin çıkarılmasının değerlendirilmesi gerektiği..."
MUHALEFET ÖNERGE VERECEK
Tasarının, zeytinler, meralar ve kıyıları sanayiye açan maddelerinin çıkarılması için CHP ve MHP önerge vermeye hazırlanıyor. CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Komisyona "Tasarı zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Zeytinliklere kıymayın efendiler. Toprağı ve tohumu, zeytini, denizi ve meraları sevmek ayrı bir şey, bunu yasa maddelerinde savunmak ayrı şeylerdir. Sevgimizi göstermek istiyorsak, bugün tarihi bir eşikte duruyoruz. Eğer bu tasarının zeytin, mera ve kıyı maddeleri bu haliyle çıkarsa siz, bu tasarıyı ömrünüz boyunca bir başarı hikayesi olarak anlatamayacaksınız. Yüzbinlerce zeytinci aile ve çevre gönüllüsü, bu tasarıyı bir reform paketi olarak değil, zeytin katleden, mera işgal eden, kıyıları Dubai tipi ‘denize sıfır kanser tedavisi’ hastanesi ve serbest bölgelerle dolduran bir yasa olarak anacaktır. Ege’de, Marmara ve Akdeniz’de en az 500 bin ailenin geçim kapısı olan zeytinciliği nereden geldiği belli olmayan bir tasarı maddesine kurban etmeyelim. Bakın, önümüzde 20 bin imzalı bir dosya var. Çanakkale’nin zeytinci aileleri, çevre dostları kısa sürede birleşti ve size 20 bin imzayla bu maddeleri tasarıdan çıkarın diyor" sözleriyle seslenecek.
ALTI KEZ GELDİ ADRESE TESLİM İŞLER
Tasarının eksik ve kusurlu yanları olduğunu söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Kenan Tanrıkulu ise itirazlarını Hürriyet’e şöyle anlattı: "Adrese teslim maddeler var. Tasarı Tarım Komisyonuna gitmedi. Zeytinlik, meralar imara açılıyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından görüş alınmadı. Zaten adı üretim reformu ama paçal, içinde herşey var. Torba değil çuval bir kanun. Zeytinliklerin korunmasıyla ilgili kanunun 20.maddesi daha önce altı kez değiştirilmek istendi. Bu Meclise yedinci gelişi. Zeytinlik alanlara 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası dışında hiçbir şey yapılamazken; bunu değiştirmek istiyorlar. Zeytin tapusu olan, babadan oğula miras bırakılabilen tek ağaçtır."
AKP’DE DE İTİRAZ VAR
AKParti milletvekilleri Mehmet Akif Yılmaz ve İmran Kılıç’ın itirazları sonrasında hükümetin zeytinlikle ilgili düzenlemeyi geri çekebileceği konuşuluyor. Ancak Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız Hürriyet’e "Hükümetten şuana kadar bize ulaşan bir değişiklik iradesi yok. Ancak burası bir mutfak. İtirazların hepsi değerlendirilir ve burada ülkemiz için en doğru olanı hep birlikte buluruz" yanıtını verdi. Kişisel görüşünü sorduğumuzda ise Altunyaldız, "Herşeyin bir çözümü vardır. İlerlemek için hep birlikte bir yol buluruz" dedi.
76 maddelik Üretim Reform Tasarısı zeytinlik sahalarda, Kurul izniyle her türlü yatırımı mümkün kılıyor. Bir dekarda 15’ten az zeytin ağacının olduğu yerler ‘zeytinlik saha’ olmaktan çıkarken; izinsiz zeytin kesmeye ağaç başına 2 bin lira ceza geliyor. Zeytinlikte hayvan otlatmaya verilen hapis cezası kalkıyor, bunun yerini 5 bin lira para cezası alıyor. Tasarının dikkat çeken maddeleri şöyle:
KORUMA KURULU KURULACAK
Zeytinlik sahası bulunan her ilde Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu kurulacak. Kurul, valinin başkanlığında, ilgili bakanlık temsilcileri ile ziraat fakültesi, ziraat odalarından dokuz üyeden oluşacak. Zeytinlik sahada yatırım yapma talebini bir ay içinde karara bağlayacak.
VALİLER ÖNCE GÖRÜŞ VERECEK SONRA İZİN
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamayacak. Ancak kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Bakanlık, izin verme yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.
MERALARA FABRİKA YAPILABİLECEK
Tasarının 30.maddesiyle 4342 sayılı Mera Kanununa yeni bir bent ekleniyor. Buna göre mera, yaylak ve kışlak olarak tahsis edilmiş olan veya kadimden beri bu amaçla kullanılan araziler endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri (OSB), serbest bölgeler ile şehir içinde kalan sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması için kuruluş ve genişleme amacıyla kullanılabilecek.
KIYILARA SAĞLIK TESİSİ, ENDÜSTRİ BÖLGESİ
Tasarının 26 ve 27.maddeleriyle kıyılara Bakanlar Kurulunun kamu yararı kararı almasıyla sağlık tesisi ve özel endüstri bölgesi yapılabilecek. Deniz doldurulabilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, özel endüstri bölgesinin ilk örneğinin Trabzon Arsin’de yapılacağını; denizin 15 metre derinliğe kadar doldurularak bin 500 dönüm üzerine sahilde endüstri bölgesi kurulacağını açıklamıştı.