'Vatandaşlık ekonomik ihtiyaçlara göre verilemez'

İnşaat firmalarının reklamlarda 'ev alana TC vatandaşlığı' diyerek ürünlerin yanına pasaport koyduğunu belirten Prof. Erdem, 'Vatandaşlık bonus olamaz' dedi.

'Vatandaşlık ekonomik ihtiyaçlara göre verilemez'

Türkiye, Temmuz 2016 yılı itibariyle para karşılığında vatandaşlık vermeye başladı. Eylül 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türkiye vatandaşlığına geçiş şartları kolaylaştırıldı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolar iken 500 bin dolara indirildi. Yeni düzenlemelere göre, vatandaşlığa hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi.

Ayrıca Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. Bankalarda tutulması gereken mevduat miktarı da 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü.

Böylece Türkiye'den konut alan yabancı yatırımcıların jet hızıyla Türkiye vatandaşlığına geçmesinin önü açılmış oldu. Yabancılar maketten beğendikleri konutun ücretini peşin olarak ödedikleri anda konut teslimi ve tapunun çıkmasını beklemeksizin Türkiye vatandaşı olabilecek.

'Vatandaşlık ekonomik ihtiyaçlara göre verilemez' - Resim : 1

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ KURTARMAK İÇİN

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem, vatandaşlık hakkının günlük ekonomik ihtiyaçlara göre revize edilemeyeceğini belirterek, "İlk etapta istenilen rakamlar biraz iddialıydı, şimdi de fazla düştü. İki yıldır ekonomi kötü, bunu aşağıya indirelim. Ekonomimiz düzeldi, yukarı çıkaralım diyerek devamlı bu rakamla oynanmaz. Yurtdışında böyle bir şey yok" dedi.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Prof. Erdem, şu anda bir yabancı Türkiye'den ev aldığında ailesinin bütün üyelerine vatandaşlık verildiğine dikkat çekti. Erdem, "İnşaat sektörü zor durumda. Sektörü kurtarma havasıyla topraktan ev satıp olmayan gayrimenkulü alana, eşine çocuklarına vatandaşlık verilmesi doğru bir şey değil. Yabancılara vatandaşlık verilirken, bunun kendi vatandaşlarımızda yaratacağı etkiyi de düşünmeliyiz. Vatandaşlık bir gönül bağıdır, ülkeye duyduğumuz sadakati temsil eder. Vatandaşlar nezdinde şüpheye düşürecek adımlar atmamalıyız" dedi.

'Vatandaşlık ekonomik ihtiyaçlara göre verilemez' - Resim : 2

FİRMALAR UYARILMALI

Sözcü gazetesine yer alan habere göre, inşaat firmalarının reklamlarında "ev alana TC vatandaşlığı" diyerek ürünlerinin yanına pasaport koyduğunu hatırlatan Erdem, "Vatandaşlığın bonus olarak verildiği imajı hoş bir görüntü değil. Hükümetin bu konuda inşaat firmalarını uyarması gerekiyor" dedi. Ekonomik ve hukuki açıdan Türkiye'den daha geri ülkelerde yaşayanlara hemen vatandaşlık verilmesinin doğru olmadığını söyleyen Erdem, "Kim olursa olsun gel mantığı doğru değil, ülkeye faydalı olacak vatandaşlığa alınır. Bir ülkenin verebileceği daha kıymetli bir şey yok. Bunun tanıtımı ve duyurusu çok hassas yapılmalı. Aksi takdirde ekonomik olarak getirisi olur, ama psikolojik ve sosyolojik olarak çok da götürüsü olur" diye konuştu.

DİĞER ÜLKELER İKAMET İSTİYOR

Türkiye gibi birçok ülke para karşılığında vatandaşlık imkanı sunuyor. Ancak jet hızıyla ve şartsız vatandaşlık vermiyor. Dil bilme ve zorunlu ikamet gibi kriterlerin yanı sıra yatırım tutarı da bir hayli yüksek tutuluyor.

Avusturya'da 2 milyon dolarlık bir yatırımla vatandaşlık hakkı tanınırken, Yunanistan 250 bin euroluk gayrimenkul alımlarında vatandaşlık veriyor. Ancak ilk yedi yıl ülkede yaşama şartı getiriyor. Bulgaristan 585 bin dolarlık gayrimenkul alma zorunluluğu ve üç yıl ikamet şartı arıyor. ABD 1 milyon dolarlık yatırım, iki yıllı koşullu beş yıllık oturum şartı arıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Türkiye vatandaşlık gayrimenkul