Vergi rekortmeni ilk 100 kişiden 73'ü adını gizledi: İşte gerekçeler

Vergi rekortmeni ilk 100 kişiden 73'ü adını gizledi: İşte gerekçeler
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) dün açıkladığı listeye göre, gelir vergisi rekortmeni ilk 100 kişiden 73'ü ismini gizledi. Peki neden? Uzmanlar anlattı...

Artı Gerçek - Gelir İdaresi Başkanlığı vergi rekortmenleri listesini dün açıkladı. Gelir vergisi rekortmenlerinde ilk üç geçen yıla göre değişmedi. İlk sırayı 1 milyar 953 milyon TL'lik tahakkuk ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı da olan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar aldı. Bayraktar'ı, 1 milyar 683 milyon TL’lik tahakkuk ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, 480.1 milyon TL tahakkuk ile Rahmi Koç takip etti.

PROF KONUKMAN: EKONOMİDEKİ HASTALIĞA İŞARET EDİYOR

Gelir vergisi listesindeki ilk 100 kişinin 73'ü, kurumlar vergisi listesindeki ilk 100 şirketin ise 34’ü adını gizledi. Peki neden böyle bir tercihte bunuldu? Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'a açıklama yapan Prof. Dr. Aziz Konukman, yasal olarak çalışan tefecilere işaret etti. Konukman şu değerlendirmede bulundu:

"Bu sayısın olağanüstü seviyeye çıkması ekonomideki önemli bir hastalığı işaret ediyor. Ekonominin yavaşlaması ve nakit sıkıntısı yaşanması sonucu tefecilik yoğunlaştı. Yasal çalışan ikrazatçılar ve faktoring şirketlerinin kazançlarında büyük artış görülüyor. Bu kişilerin işleri gereği isimlerini açıklamak istemez."

PROF. YILMAZ: TOPLUM ÖFKESİ KORKUSU

Gelir dağılımındaki bozulmanın, toplumun bu listeye bakışını değiştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz ise şöyle konuştu: “Normalde bir prestij ve sosyal ödül olan bu listede yer almak toplum öfkesini çekebiliyor. Adını gizleyenler de kâr zarar hesabı yaparak bu sosyal ödülden mahrum olmayı göze alıyor. Bir de tabi vergi sisteminde hep 'Nereden buldun' sisteminin geleceği konuşuluyor. Bu sorudan kaçmaya da çalışıyor olabilirler."

Öne Çıkanlar