Yabancı finansal kuruluşlardan erken seçim yorumları
Dünyanın önde gelen finansal kuruluşları 24 Haziran olarak belirlenen erken seçim kararını ve bu kararın kur etkilerini değerlendirdi.
ARTI GERÇEK - Dünyanın önde gelen finansal kuruluşları, Türkiye'de 24 Haziran'da gerçekleştirilecek erken seçimi ve seçim kararının kura etkilerini değerlendirdi.
GOLDMAN SACHS: AKP’NİN SEÇİM ZAFERİ ŞANSI ARTTI
Yatırım bankası Goldman Sachs, seçimin zamanlamasının muhalefetin siyasi olarak organize olma kabiliyetini azaltmasının muhtemel olduğunu vurguladı ve "Beklenenden erken seçimler AKP'nin zafer elde etme şansını artırdı" değerlendirmesinde bulundu.
Piyasanın seçimin erkene alınmasına olumlu reaksiyon verdiğine işaret eden Goldman Sachs, bunda seçimden sonra siyasi ortamın iyileşeceği beklentisinin ve yatırımcıların siyasi devamlılığı tercih etmelerinin rol oynamış olabileceğini vurguladı.
Ancak Goldman Sachs, "Piyasadaki bu iyileşmeye rağmen, bizim Türkiye'nin ekonomik görünümü için temel görüşlerimiz değişmedi" ifadelerine de raporunda yer verdi.
JP MORGAN: MALİ GEVŞEME RİSKİNİ AZALTTI
Bir diğer yatırım bankası JP Morgan da değerlendirmesinde, alınan erken seçim kararının mali gevşeme riskini azalttığını, buna karşın TCMB'nin faiz artırımı yapması olasılığını yükselttiğini savundu. Erken seçim kararının piyasa dostu olduğunu düşündüklerini ifade eden JP Morgan, buna üç temel neden gösterdi.
Erken seçimin 24 Haziran'da yapılması kararının siyasi belirsizlik sürecini kısa tutacak olmasının ilk olumlu faktör olduğunu ifade eden JP Morgan, ikinci pozitif faktör olarak mali gevşeme riskinde keskin düşüşü gösterdi. JP Morgan, üçüncü faktör olarak TCMB'nin faiz artırması olasılığının yükseldiğine işaret etti ve yılın geri kalanında 100 baz puan faiz artırımı beklediklerini vurguladı.
JP Morgan, TCMB'nin 25 Nisan Çarşamba günü yapılacak PPK toplantısında faizini 50 baz puan artırmasını beklediklerini de duyurdu.
RABOBANK: MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRABİLİR
Rabobank FX Stratejisti Piotr Matys de beklentilerini paylaştı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim açıklamasının belirsizliğin ortadan kalkmasına yol açtığını belirtti. Matys, piyasaların gelecek haftaki Merkez Bankası toplantısının çok önemli olduğunu, bankanın seçimlerin yapılacağı ortamda daha fazla manevra alanı olulşabileceğini ifade etti.
Matys, konuya dair şu açıklamayı yaptı; "Merkez Bankası faiz artışı yapabilir. Ama toplantı öncesinde TL güçlenmeye devam ederse Merkez Bankası 100 baz puan gibi "kararlı bir faiz artışı" yapmaktan imtina edebilir. 50 baz puanlık artırım enflasyonu düşürme kararlılığını göstermek için yeterli olmaz. TCMB'nin enflasyonu yüzde 5'lik hedefe yaklaştıırmakta kararlı olduğunu göstermesi lazım."
Faiz oranlarının en az 100 - 150 baz puan arttırılması gerektiğini belirten Matys, "Buna haftaya 100 baz puanlık artışla başlayabilir" diye konuştu.
Merkez Bankası'nın toplantısı 25 Nisan'da gerçekleşecek.
COMMERZBANK: ERKEN SEÇİM TL'DE BASKI OLUŞTURABİLİR
Commerzbank'a göre, Türkiye'de erken seçim kararının açıklanması sonrasında Merkez Bankası'nın bağımsızlığının sorgulanmaya başlaması durumunda Türk Lirası zayıflayabilir. Bankaya göre, erken seçim açıklamasının ardından TL'deki yükselişi destekleyecek iyi bir neden bulunmuyor.
Commerzbank kıdemli gelişen piyasa ekonomisti Tatha Ghose'un notunda, "TL'nin kaderi Merkez Bankası'nın enflasyon – kur sarmalıyla mücadele becerisine bağlı. Eğer düşükse liraya yansıması net bir şekilde olumsuz" ifadesi yer aldı.
Commerzbank, Merkez Bankası'ndan 25 Nisan toplantısında geç likidite penceresinde (GLP) 100 baz puan faiz artırımı bekliyor.
TD SECURITIES: ERKEN SEÇİM TL'Yİ İKİNCİ YARIDA OLUMSUZ ETKİLER
TD Securities gelişen piyasalar strateji birimi yöneticisi Cristian Maggio da, yaptığı açıklamada, "Erken seçim lirada daha hızlı zayıflama sinyali veriyor; hemen olmasa da yılın ikinci yarısında" dedi.
Maggio, TL'nin erken seçim ardından gerçekleştirdiği yükselişin büyük bir ihtimalle yatırımcıların "daha fazla siyasi istikrar" algısından kaynaklandığını ifade etti ancak Maggio, bu görüşe hiçbir şekilde katılmıyor.
Maggio, "TL şimdi ve para politikası toplantısının gerçekleşeceği gelecek hafta arasında yükselirse, PPK faiz artırmaz" diyerek TCMB üzerindeki baskının azalmayacağını, tam tersine artacağını ekledi.
Banka, dolar/TL kurunun 2018 sonunda 4.08, 2019 sonunda ise 4.4 seviyesine gelmesini bekliyor.
FIDELITY: ERKEN SEÇİN rken seçim kur istikrarına odaklanılmasını sağlayacak
Fidelity International portföy yöneticisi Paul Greer, "Yeni seçim hükümeti kur istikrarına öncelik vermesi ve TL volatilitesini engellemek için TCMB'nin gerekeni yapmasına müsaade etmesi yönünde teşvik edecek" dedi.
Greer, "Biz erken seçim ilanını hükümetin hızlı bir şekilde daha sıkı bir para ve maliye politikası ihtiyacının farkındalığı olarak okuyoruz. 25 Nisan PPK toplantısında 50 bp faiz artırımı gelebilir" dedi. Greer'e göre, Merkez Bankası'ndan kur istikrarı ve pragmatizminin hakim olduğu dönem, tahvil traderları için kısa vadeli taktiksel bir fırsat doğuruyor.
Öte yandan, Ashmore Group Plc araştırma birimi yöneticisi Jan Dehn de, Türkiye için "aşağı yukarı" her şeyden daha önemlisinin siyasi istikrar olduğunu ifade etti. Dehn, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kazanacağı konusunda şüphe bulunmadığını ve bunun öngörülebilir gelecekte istikrar sinyali verdiğini belirtti. Dehn, ödemeler dengesi riski nedeniyle yerel tahvillere göre eurobondların daha cazip olduğunu bildirdi.
STANDARD CHARTERED : Erken seçim öncesinde TL'nin istikrarı kilit önemde olacak
Standard Chartered ekonomisti Carla Slim, "24 Haziran erken seçimi öncesinde TL'nin istikrarı büyük bir ihtimalle kilit önemde olacak" dedi.
Slim'e göre banka, TCMB'den nisan toplantısında GLP faizinde 50 baz puan artırım bekliyor. TCMB, Aralık 2017 toplantısından bu yana politika faizinde değişikliğe gitmedi.
Faiz artırımı bekleyen Standard Chartered ekonomisti, "Zayıf TL,enflasyon görünümünün sonuçları ve geniş cari açık bağlamında bu yılki büyük çaplı fonlama ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda bu hamlenin kesin olduğunu düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.
UNICREDIT: TCMB GÜÇLÜ FAİZ ARTIRIMINA HAZIRLANIYOR
UniCredit'e göre tarihi verilere bakılacak olursa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) güçlü bir faiz artırımına hazırlanıyor. Kuruma göre TCMB, TL'nin beklenen volatilitesinin gelişen piyasa benzerlerine göre primli işlem görmeye başladığı zamanlarda güçlü bir yanıt veriyor.
Söz konusu makas geçtiğimiz hafta 1.40 volatilite puanına ulaştı; bu seviye geçtiğimiz dönemde para otoritesinin hamle yapması için yeterli olmuştu.
UniCredit stratejisti Kiran Kowshik, kaleme aldığı bir araştırma notunda faiz artırımı ve Türk Lirası'nda bir mikltar rahatlama ihtimalinin arttığını belirtiyor.
TCMB, 2014 yılında liradaki dalgalanma oranı ve en volatil benzeri arasındaki fark (UniCredit'in tablosun göre) 2.8 puan ile zirve gördüğünde ortalama fonlama oranını yaklaşık 300 baz puan artırmıştı. 2017 başındaki 6 puanlık fark ise 400 baz puanın üzerinde sıkılaştırmayla sonuçlandı.
Merkez Bankası, 25 Nisan'da toplanacak ve spekülasyon, geniş cari açk verisi ve çift haneli enflasyon baskısı altında bulunan TL varlıklar için dayanak olacağı yönünde.