Yapı Kredi, 75'inci yılını 'toplu işten çıkarmayla' kutluyor

Yapı Kredi, 75'inci yıl dönümünde toplu işten çıkarmalara hız verdi. Bankanın 2020'de 50 şube daha kapatarak 1000 kişiyi daha çıkaracağı konuşuluyor.

Yapı Kredi, 75'inci yılını 'toplu işten çıkarmayla' kutluyor

Koç Holdnig'in amiral gemilerinden Yapı Kredi Bankası eylül ayında girdiği 75'inci yaşında toplu işten çıkarmalara hız verdi. Banka Türkiye'deki pek çok şubesindeki personelini performans düşüklüğünü gerekçe göstererek işten çıkarırken son olarak İzmir'deki Operasyon ve Çağrı Merkezi'nde 200'e yakın işçiyi "değişen müşteri davranışı ve teknolojik gelişmeler" gerekçesiyle toplu olarak işten attı.

Paramedya'da yer alan habere göre, toplu işten çıkarmanın gerekçesi çalışanlara şöyle açıklandı: "Geçtiğimiz üç yılda değişen müşteri davranışı ve teknolojik gelişmelerle birlikte, bugüne kadar fiziken alınan müşteri talimatı ve ürün sözleşmelerinin büyük bir kısmı farklı yöntemlerle alınmaya ve onaylanmaya başlanmıştır.

Bu gelişmeler ile kontrol işlemlerinin çoğu otomatik hale gelmiş, mutabakat ve arşivleme işlemleri ise önemli ölçüde sona ermiştir. Ayrıca yapılan işlemler önemli oranda self servis ya da otomatik hale gelmiştir.

Söz konusu bu değişikler doğrultusunda süreç ve görev tanımları güncellenmiş ve yeni çalışma düzeni doğrultusunda organizasyon düzenlemelerine ihtiyaç duyulmuştur. Oluşturulan yeni organizasyon kapsamında da istihdam fazlası meydana geldiğinden, iş sözleşmenizin feshi kaçınılmaz hale gelmiştir."

ŞUBEDEKİLERİN PERFORMANSI DÜŞÜKMÜŞ

Görüşleri alınan şube çalışanları, bankanın performansının yetersiz olduğunu iddia ettiği çalışanları tazminatsız işten çıkarma yoluna başvurduğunu söylerken işten çıkarma hızının arttırılması amacıyla daha önce yılda bir kez yapılan performans değerlendirme periyodunun altı aya indirildiğini ve üç dönem boyunca performansı düşük bulunan emekçilerin işten ayrılmaya zorlandığını aktardı.

Özellikle şube çalışanlarına verilen gerçekçilikten uzak komisyon gelirlerini arttırma ya da makul olmayan ürünleri müşterilere satmaya zorlama gibi hedefleri "performans yetersizliği" olarak göstererek yıldırma politikası izlenirken bankanın emekçileri süreci tedirginlikle takip ediyor.

Bu politikayla bankanın emekçilerine yasal tazminatlarıyla birlikte iki maaş teklif edilerek ya da 20 yılını dolduranlara bankanın emekli sandığındaki haklarını alarak işten ayrılma yoluna yönlendirildiği gözleniyor.

BİN ÇALIŞANI İŞTEN ÇIKARTACAK İDDİASI

Bankanın Türkiye Bankalar Birliği ile paylaştığı verilere göre personel sayısı 2017 yılında 422, 2018 yılında 367 azalırken, 2019 yılının ilk dokuz ayının bilançosu personel sayısının 627 daha azaldığını gösteriyor. İşe yeni alınanlarla birlikte değerlendirildiğinde hem ücret skalasının giderek düşürüldüğü hem de işten çıkarma sayılarının giderek arttığı görülüyor. Bankanın 2020 yılında 50 şube daha kapatmayı ve 1000 çalışanı işten çıkarma hedefine sahip olduğu çalışanlar arasında telaffuz ediliyor.

Koç'un bankasının net karı 2017 yılında 3.6 milyar TL, 2018 yılında 4.7 milyar lira TL lira olurken, 2019 yılı net karı yılın 3. çeyreğinde 3.5 milyar TL'yi aştı. Durum bankanın karlılığında bir erimenin olmadığının ama bankanın patronlara dağıttığı batık kredilerin yükü gibi krizin maliyetinin emekçilerin sırtına bindirilerek çözülmeye çalışıldığını gösteriyor.

İNSAN KAYNAKLARI ÖDÜLE DOYMUYOR

Bankaya yıllarını vermiş emekçilerin işten ayrılması için türlü yöntemler bulan İnsan Kaynakları departmanı yöneticisi, "Türkiye'nin en etkin 50 IK yöneticisinden biri" olarak gösterildi.

Fortune Türkiye dergisinin ekim sayısında açıklanan bu isimlerden biri olarak görülen bankanın insan kaynakları yöneticisi, diğer İK yöneticileriyle 15 Ekim’de bir araya geldi. Ödül ilgili şirketin ciro, kârlılık ve çalışan sayısı gibi yönleri analiz edilerek ve İK liderlerinin performansı incelenerek oluşturuluyor.

Bankanın işten çıkarma, istifaya ya da emekliliğe zorlama hamleleriyle birlikte düşünüldüğünde insan kaynakları bölümünün performansı çalışan bağlılığı, "çalışanların performans verileri ve verimlilik" gibi kriterleri açısından ödüle layık görülmesi anlaşılır görünüyor.

Yapı Kredi Bankası bir yandan kuruluşunun 75'inci yılı vesilesiyle Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal sergileriyle göz boyayıp 75'inci yıl konserleriyle çalışan bağlılığı arttırmaya çalışırken öte yandan çalışanlarını işten atmaya çalışıyor. Hakaret ve aşağılamaların tetiklediği bankacı ölümü ve mobbinglerle gündeme gelen bankanın marka değeri böyle düzeltilmeye çalışılıyor.

toplu yapı kredi işten çıkarma