Yaşı büyüterek emekli olunur mu? SGK hangi hallerde yaş düzeltmesini kabul ediyor?

Yaşı büyüterek emekli olunur mu? SGK hangi hallerde yaş düzeltmesini kabul ediyor?
Emekli olabilmek için prim gün sayısının yanısıra çalışma yılı ve yaşa bakılıyor. Peki, diğer kıstasları tamamlayıp yaşı bekleyenler, nüfusta yaşı büyüterek emekli olabilir mi? Yaş düzeltmesinde hangi kriterler aranıyor.

Artı Gerçek - Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilikte, maluliyet aylığında, dul ve yetim aylığında yaş düzeltmesine bakıyor. Yaş bilgileri çeşitli sebeplerle nüfus kütüğüne yanlış kaydedilmiş olanlar bunu daha sonra düzeltebiliyorlar. Ancak, yaş düzeltmesinin emeklilikte dikkate alınabilmesi için bazı kurallara uyulması gerekiyor.

Sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Kıvanç, Habertürk'teki yazısında, konuya ilişkin merak edilen soruları yanıtladı:

"İş kazası ve meslek hastalığı dolayısıyla hak sahiplerine bağlanacak iş göremezlik geliri ya da ölüm geliri bağlanırken iş kazası veya meslek hastalığının ortaya çıktığı tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı olan doğum tarihi esas alınıyor.

Emekli aylığı bağlanırken veya ölen sigortalının çocuklarına yetim aylığı bağlanırken ise sigortalı kişinin ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaya başlama tarihindeki nüfus kayıt bilgileri dikkate alınıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli aylığı bağlanırken sigortalı çalışmaya başladıktan sonraki yaş düzeltmelerini kabul etmiyor. İş kazası ve meslek hastalığında ise hekim ya da sağlık kurulu raporuyla iş kazasının veya meslek hastalığının tespit edildiği tarihe kadar olan düzeltmeleri kabul ediyor, bu tarihten sonraki düzeltmeleri kabul etmiyor.

Çocuğunun yaşı çeşitli nedenlerle nüfus kaydına yanlış yazılmış olanların, düzeltme işlemini çocuk sigortalı çalışmaya başlamadan önce yaptırmaları gerekir."

Öne Çıkanlar