'Yavaş kaynayan kriz hali artık daha sıcak'

WSJ'ın haberine göre, bu ısınma Erdoğan yönetimindeki otoriterliğin yükselişinden, Türkiye’nin yabancı fonlara bağımlılığından ve TCMB'nin güvenilirliğine dair endişelerden kaynaklı.

'Yavaş kaynayan kriz hali artık daha sıcak'

EKONOMİ - Wall Street Journal'da (WSJ) Richard Barley imzalı habere göre, Türkiye’nin ekonomik sorunları derinleşiyor.

Geçen hafta önce pazartesi günü IMF’den gelen uyarılar, arkasından salı günü S&P’nin not indirimi hep sert bir düşüş riskinin arttığına işaret. Çarşamba günü de Nisan PMI verisinin 50’nin altına inerek küçülmeye işaret etmesi ve perşembe açıklanan Nisan TÜFE enflasyonunun yüzde 10,8’e vurması lirayı aşağılara çeken faktörler oldu.

Kısaca geçen hafta Türkiye ekonomisi açısından çok kötü bir haftaydı.

"Türkiye yoğunlaşan bir fırtına ile karşı karşıya" başlıklı yazıya göre, tüm bunlar, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki otoriterlikteki yükselişe, Türkiye’nin potansiyel olarak yabancı fonlara bağımlılığına ve ülkenin Merkez Bankası'nın güvenilirliğine dair endişelerden kaynaklanıyor.

Büyüme tarafındaki sıkıntılarla Erdoğan, geçen yılki anayasa referandumu sonrası ona büyük ölçüde genişletilmiş güçler verecek olan erken seçim çağrısında bulundu. Ancak, izlediği büyüme politikaları, kredi ve artan ekonomik dengesizlikler tarafından körükleniyor. IMF’ye göre, Türkiye’nin kırılganlık göstergesi olan cari açık, 2017 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 5,5’ine yükseldi. Yükselen petrol fiyatları bu gösterge üzerine daha da fazla yük bindirecek, çünkü S&P’nin de son not indirimi notunda belirttiği gibi Türkiye net enerji ithalatçısı bir ülke.

Sonuç olarak, Türk Lirası, geçen hafta neredeyse yüzde 5 daha düşerek, dolar karşısında yeni bir rekor seviyeye geriledi. MSCI Türkiye endeksi bu yıl dolar bazında yüzde 21,7 düşerek, Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nin yüzde 1,8 altında performans gösterdi.

Liradaki keskin düşüşe verilen geleneksel tepki, Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesi oldu. Ancak para birimini istikrara kavuşturmak için yeterli bir seviye yoksa yatırımcıları enflasyonu aşağı çekmeye ikna etmek kolay değil. Faiz artırma kararı sadece kısa bir mola almak anlamına geliyor. Merkez Bankası'nın belirleyici bir eylemi olmadan, TL'nin dolar karşısında güçlenme eğilimi olası görünmüyor. Fakat yüklü bir faiz artışı da zaten yüksek faiz oranlarına karşı çıkan Erdoğan’la bir çatışma anlamına geliyor.

Türkiye erdoğan ekonomi kriz Merkez Bankası faiz WSJ