Togg'un ilk seri üretim aracı banttan indirildi, fiyat belli değil

Togg'un ilk seri üretim aracı banttan indirildi, fiyat belli değil
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg), ilk seri üretim aracını bugün banttan indirdi. Mart sonu trafiğe çıkacak olan otomobilin fiyatı ise belli değil. Togg CEO’su Karakaş "Hiçbir profesyonel şirket, 5-6 ay sonrası için fiyat açıklamaz" dedi.

Artı Gerçek - Togg’un Gemlik'teki üretim tesisi açılışı ve ilk seri üretim aracın banttan inme töreni bugün yapılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılan tören öncesi, 1961 yılında üretilen ilk yerli otomobil Devrim, Togg Gemlik Kampüsü'ne getirildi.

Gemlik'teki fabrikada ilk olarak tamamen elektrikli C segment SUV olan Togg SUV üretilecek ve 2023 yılının ilk çeyreğinde yollara çıkacak.

ÖNCE ELÇİLERE VE VALİLERE VERİLECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Togg'un ilk olarak yurt dışında görev yapan büyükelçilere tahsis edileceğini ve sonrasında da 81 ilin valisine verileceğini söyledi.

2023 HEDEFİ 17-18 BİN ARAÇ ÜRETİMİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk üretim araçlarda "tip onayı" alma süreci olduğunu ifade ederek, söz konusu onaylardan geçerse veya güncelleme gerekmezse araçların satılmaya başlanacağını söyledi. Satış anlamında da hedefledikleri tarihin 2023'ün ilk çeyreği olduğunu kaydeden Varank, "Şirketin 2023 yılı hedefi 17-18 bin araç üreterek piyasaya sürmek" dedi.

Togg, 2030'a kadar tek bir platformdan 5 farklı modelde toplam 1 milyon araç üretmeyi planlıyor.

SUV ARAÇ İKİ VERSİYONA SAHİP OLACAK

Togg CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş'ın verdiği bilgiye göre, SUV araç iki versiyona sahip olacak. Togg SUV, 200 ve 400 beygir güçte, 300 ve 500 kilometre menzilli iki versiyonla çıkacak. 200 beygirlik versiyon 7,6 saniyede, 400 beygirlik versiyon ise 4,8 saniyede 0’dan 100’e ulaşacak, bataryası yüzde 80 doluluğa hızlı şarj ile 25 dakikada ulaşabilecek. Karakaş, ilk modelin 2023 yılının ilk çeyreğinde önce Türkiye’de, 18 ay sonra ise Avrupa’da yollara çıkacağını belirtti.

2023'ün ilk çeyreği sonunda C segmentindeki ilk aracı olan SUV, ardından da C-Sedan modeli yola çıkacak. Bu iki modeli C-Hatchback ve B segmentinde bir SUV izleyecek. Son olarak C-MPV satışa sunulacak.

FİYATI BELLİ DEĞİL

Togg'un fiyatıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Karakaş, aracın mart sonu trafiğe çıkacağını belirterek, "Fiyatlar belli değil. Şimdi şöyle düşünün; bakın günümüz dünyasında hiçbir profesyonel şirket, 5 ay sonrası, 6 ay sonrası için bir fiyat açıklamaz, açıklayamaz. Yani profesyonellikle bağdaşmaz. Öbür taraftan baktığınız zaman yani bizim en azından birinci çeyreğin sonunda trafiğe çıkacağımız dediğimiz dönemler için de biz küresel boyutta rekabet edebileceğimize inanıyoruz. Dolayısıyla biz eğer buna inanıyorsak, konumlandırmamızı, fiyat konumlandırmamızı, sadece teknoloji ve segment olarak değil, buna göre hazırlıyorsak burada sizlerin de endişesi olmaması gerekir. Bizim trafiğe çıkma tarihimizi Mart'ın sonu olarak tarif ediyoruz" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar