Yıllık izin kaç gündür, bayramlar izinden düşülür mü, emekli çalışanlar kaç gün izin yapabilir?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yıllık izinler de kullanılmaya başlandı. Peki çalışanların yılık izin hakkı kaç gündür? Bayram izinleri yıllık izin hakkından düşülür mü? Emekli çalışanların izin hakları nelerdir?
Artı Gerçek - Yıllık izin süreleri ne kadardır, yıllık izin sürenizi nasıl hesaplayabilirsiniz, yıllık izin ücrete dönüşür mü? Yıllık izin süresi sonraki yıla devreder mi? Yıllık izin süreleri kullanılmazsa iptal olur mu? Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin izin hakları nelerdir?
Basın İş Kanunu'na tabi şekilde çalışma süresi en az 1 yıl olan gazetecinin yıllık izin süresi yılda 4 haftadır. Çalışma süresi en az 10 yıl olan gazetecinin yıllık izin süresi yılda 6 haftadır.
4857 Sayılı İş Kanunu’na göre çalışan işçilerin yıllık izin hakları ise farklıdır. Yıllık izne hak kazanabilmek için, son işyerinde işe başlama tarihinden itibaren en az bir yıl çalışmak gerekir. Yıllık izin süresi, son işyerindeki toplam çalışma süresi üzerinden hesaplanır. Kanuna göre, çalışma süresi bir yıldan beş yıla kadar olanlara 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün; çalışması 15 yıl ve daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilir. Yaşı 18 ve daha küçük işçiler ile 50 ve daha büyük işçilerin yıllık izin süresi 20 günden az olamaz.
Yıllık ücretli izin günleri hesaplanırken, izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Kanuna göre, ulusal bayramlar ve genel tatiller şöyle:
-29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder)
-23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
-19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı
-Ramazan Bayramı (Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3.5 gündür)
-Kurban bayramı (Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4.5 gündür)
-1 Ocak yılbaşı
-1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
-15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
Yıllık izinlerin süresi içinde kullanılması esastır. Kullanılmayan yıllık izinlerin ise ücreti, işçinin iş akdinin sona erip, işten ayrıldığı tarihte ödenir. Ödeme çalışanın son ücreti üzerinden yapılır.
Habertürk'ün sosyal güvenlik yazarı Ahmet Kıvanç, emeklilerin durumunu ise şöyle özetledi:
"Emekli olup kıdem tazminatını ve kullanmadıkları yıllık izin ücretlerini aldıktan sonra çalışmaya devam eden EYT’lilerin ve genel olarak tüm emekli işçilerin yıllık izin hakları, ilk defa çalışmaya başlamış gibi sıfırdan başlatılır. Yeniden izne hak kazanabilmek için bir yıl çalışmaları gerekir. İzin süreleri ise yeniden çalışma sürelerine göre hesaplanır ve yılda 14 günden başlatılır. Ancak, yaşı 50 ve üzerindeki emekli işçilerin yıllık izin süresi 20 günden az olamaz.
Kıdem tazminatını sıfırlamayan ve yıllık izin ücretini almadan aynı işyerinde çalışmaya devam eden emekli EYT’lilerin izin süreleri ise o işyerinde ilk çalışmaya başladıkları tarihten geçerli olmak üzere çalışılan süreye göre belirlenir."
(HABER MERKEZİ)