Yoksullaşma araştırması anketi: Kahvaltı öğünü azaltıldı, ev ve araba hayal oldu
SODEV’in yoksullaşma raporuna göre her iki kişiden biri, ekonomik nedenlerden dolayı tedavisini erteliyor. Kahvaltı öğününü çok azalttığını veya bıraktığını belirtenlerin oranı yüzde 56'yı buldu. Ev ve araba almak ise artık hayal olarak görülüyor.
Artı Gerçek - Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından hazırlanan 'Orta ve Üst Sosyo-Ekonomik Grubun Yoksullaşması Araştırması Raporu', orta gelir grubunun da yoksullaştığını ortaya koydu. Türkiye genelinde düzenlenen anket yöntemiyle hazırlanan rapora göre, katılımcıların yüzde 72,3'ü mutluluk düzeylerinde azalma olduğunu söyledi.
Rapora göre, ankette öne çıkan veriler şöyle:
Türkiye’nin en önemli sorunu sorusuna katılanların yüzde 48,8’i ekonomi olarak cevap verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 10,1’i enflasyon derken yüzde 8’i adalet olduğunu belirtti.
Ekonomik durum göz önüne alındığında mutluluk düzeyinin azaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 72,3 oldu.
Araştırma bulgularına göre, ihtiyacı bulunmasına karşın ekonomik koşullar nedeniyle tedavi ihtiyacını erteleyenlerin oranı yüzde 44,1. Bu sonucun değerlendirilmesinde yaş bazında dağılıma dikkat edildiğinde ise asıl risk grubu olan, 65 yaş ve üzeri grubun yüzde 49,4’lük bir kesimi tedavisini ertelemek zorunda kaldığı ortaya çıkıyor.
İşinden çok memnun olanların oranı yüzde 8,9 iken işinin eğitimine uygun olduğunu düşünenlerin yüzdesi 12,8. Konu alınan ücretle, eğitim kıyaslamasına gelindiğindeyse maaşının aldığı eğitime göre oldukça düşük olduğunu söyleyenler yüzde 69,9.
Orta ve üst sosyo-ekonomik statü grubu Türkiye’deki alım gücünün geldiği son noktayla kendilerini düşük gelir grubunda gördüklerini ifade ediyor. Bu durum çalışılan mevcut işten memnuniyeti düşürürken alınan eğitimle yapılan iş ve getirilerin orantısızlığını da gözler önüne seriyor.
Araştırma sonuçlarına göre, “Şuanki geliriniz size ayda kaç hafta yetiyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 23,4’ü hemen bitiyor cevabı veriyor.Yüzde 57,7’lik bir kesim ise ayın ortasını görmeden gelirinin bittiğini ifade ediyor.
“Eskiden almayı/yapmayı planladığınız ancak pahalılıktan dolayı sizin için artık ‘hayal’ olan ürünler / hizmetler var mıdır?” sorusuna sırasıyla en fazla “araba almak” ve “ev almak” yanıtları verildi.
Özellikle mutfak harcamalarına bakıldığında katılımcıların yüzde 67,7’sinin kırmızı et tüketimini azalttığı görülüyor.
Bulgulara göre, olanağı olsa yurt dışında çalışmak isteyen kesim yüzde 64,3. Buradan hareketle yöneltilen “Neden istediğinizi belirtir misiniz?” sorusuna verilen ilk yanıt yüzde 23,8’lik bir oranla “hayat şartları” olurken; katılımcıların yüzde 9,5’i ise yalnızca insanca yaşama istediğini neden olarak vurguluyor.
“Çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamada ne derece zorlanıyorsunuz?” sorusuna karşılık zorlandığını ifade edenler yüzde 68,2 iken “Çocuğunuzun eğitimihtiyaçlarını karşılamada ne derece zorlanıyorsunuz?” sorusunda aynı yanıt yüzde 70,4’ü buluyor.
Eğitimde ise 18-24 yaş aralığının yüzde 75,3’ü çok zorlanıyorum veya zorlanıyorum derken katılanlarda toplam oran yüzde 62,4 oldu.
Katılanların yüzde 61,5’i kültür ve eğlence harcamalarında zorlandığını veya çok zorlandığını söylerken, sağlıkta bu oran yüzde 71,3 oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)