Ağaç A.Ş. eylemleri işçilerin kazanımıyla sonlandı: Masada değil sokakta

İBB’ye bağlı Ağaç ve Peyzaj A.Ş. işçileri düşük maaşlarına zam yapılması için sekiz gün önce başlattığı eylemleri kazanımla sonlandırdı. İşçilerin üyesi olduğu BTO-SEN, İBB ile sağladığı mutabakatla dört talebin yerine getirildiğini belirtti.

Osman ÇAKLI



İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ağaç ve peyzaj işçileri sekiz gün önce Saraçhane’de başlattığı ‘düşük maaş’ eylemlerini kazanımla sonuçlandırdı. İşçiler, üyesi oldukları Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası ile yaptıkları eylemlerde Boğaziçi A.Ş.’de imzalanan sözleşmenin benzerini elde etti. Maaşlara yapılan zammın yanı sıra haftalık çalışma süresi 40 saate düşürüldü. BTO-SEN Başkanı Mehmet Çak, İBB ile mutabık kalınan anlaşma gereği işçilere bayramlarda ikramiye de ödeneceğini söyledi.

İBB İŞÇİLERİN TALEBİNİ KABUL ETTİ

İBB’nin en ağır işlerini üstlenen ağaç ve peyzaj işçileri, DİSK’in İBB ile Boğaziçi A.Ş.’de imzaladığı toplu sözleşmenin aynısını talep ederek sekiz gün önce Saraçhane’deki İBB binası önünde eyleme başladı. Günlerce parkta eylemler düzenleyen işçiler üyesi oldukları BTO-SEN ile İBB’ye sesini duyurmaya çalıştı. BTO-SEN Başkanı Mehmet Çak, eylemlere başlarken dört ana taleplerinin olduğunu aktardı. İBB ile yapılan görüşmelerde mutabık kalınan anlaşmayı Çak, şöyle anlattı:

“Bizim buraya gelişimizin dört ana hedefi vardı. Maaş zammı, 40 saat çalışma, ikramiye ve yan hak olarak bir sosyal hak elde etmek. Bu düzlemde bir mutabakat sağladık. İşçi arkadaşlar, Boğaziçi A.Ş. ile imzalanan sözleşmeyi baz almışlardı. Arkadaşlarımızın istediği oldu. Sözleşme imzalama yetkimiz olmamasına rağmen, fiili bir eylemlilikle kazanım elde edebildik. Bu anlamda örnek bir süreç geçirdik diye düşünüyorum.”

Çak, İBB ile yaşanan sendikal sorunlara dair de “Artık anlaştığımızı düşünüyorum. Bundan sonra da bu konuda görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

‘MEYDANDA OLUNCA ALINAMAYAN HAK YOK’

Son dönemde hakları için Türkiye’nin çeşitli yerlerinde alanlarda olan işçilerin olduğunu söyleyen Çak, hakların masada değil meydanlarda kazanıldığını belirtti. Çak, işçilerin alana çıktığında haklarını elde edebildiğini sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

“İşçi sınıfının hakları için sahada olması çok önemli. Keşke Türkiye çapında böyle olsa. BTO Sen olarak da hep söylediğimiz şey, ‘işçiler el ele hep beraber genel greve’ çünkü işçi sahaya çıktığında, meydanda olduğunda almayacağı bir hak yok. Masa başında değil sahada kazandık. Bu eylem, AKP Türkiye’sinde sayılı eylemlerden biridir. 1400 civarı üyesi olan bir sendikanın 900 üyesiyle bir hafta boyunca sokakta olması, birlikte hareket etme duygusunu oluşturmasını kıymetli buluyorum. Çünkü 140 bin üyesi olan bir sendika meydanlara 800-900 işçiyi çıkaramıyor.” (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar