Akcanlar Tekstil işçileri dokuz gündür direnişte: Eylemler işverene ait otelin önünde sürecek
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Antep’te vergi kesintilerine ve yedili çalışma sistemine karşı dokuz gündür direnişte olan Akcanlar Tekstil işçileri bugün örgütlü oldukları Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşleri Sendikası (BİRTEK SEN) ile birlikte işverene ait Grand Otel'in önünde eylemdeydi. İşçileri ablukaya alan polis otelin önündeki açıklamaya izin vermedi. Polis ablukası altında otelin önünden Demorkasi Meydanı’na yürüyen işçiler burada bir basın açıklaması yaptı. İşçilere Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca da destek verdi.
'EYLEMLERE PATRONUN OTELLERİNİN ÖNÜNDE DEVAM EDECEĞİZ'
Demokrasi Meydanı'nda işçilerle birlikte bir açıklama yapan BİREK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, bundan sonra eylemlerine Akcanlar patrona ait Divan ve Grand Otellerinin önünde devam edeceklerini söyledi. Türkmen, "Yarın saat 18.00'de yine o otelin önünde olacağız. Yarın saat 18.00'e kadar bu kentin yetkileri, patronu uyarıp işçilerin haklı talebinin kabul edilerek ve bu işçileri temsil eden sendikasıyla diyalog kurup bir anlaşma olursa bu eylemi sonlandırırız. Ama yarına kadar bu işçilerin talepleri kabul edilmez ve bu hukuksuz tutum devam ederse biz yine yarın ve her gün o otelin önünde olup anayasal hakkımız olan o açıklamayı yapmadan oradan ayrılmayacağız" dedi.
'PATRONLARIN DEĞİL İŞÇŞİLERİN SESİNE KULAK VERİN'
Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca da kentin idarecilerine ve milletvekillerine seslendi. Karaca, "Bu şehrin bütün milletvekillerine, bütün mülki amirlerine, yerel yöneticilerine sesleniyorum. Bu şehirde huzur ve güven istiyorsanız bir avuç patronun değil milyonlarca emekçinin sesine kulak vereceksiniz. O emekçiler işte burada. Gözünü kulağını bu eyleme dikmiş olan binlerce Başpınar işçilerinin sesi işte burada. Bu sesi duymayanlar ben bu şehrin idarecisiyim, vekiliyim, temsilcisiyim derlerse cevabı artık sadece bu işçilerden alacaklar" diye konuştu.
İşçi temsilcisi Ali Sarıçiçek ise dokuz gündür sürdürdükleri eylemlerinde kararlı olduklarını ve talepleri kabul edilene kadar direnişe devam edeceklerini vurguladı. İşçiler, basın açıklamasının ardından yeniden fabrikanın önüne gitti.
NE OLMUŞTU?
Antep 5'inci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve işveren tarafından kısa süre önce getirilen yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakma eylemine giderek üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine işveren, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı.
Akcanlar Tekstil işçileri direnişi kente taşıdı: 'Taleplerimiz karşılanana kadar direneceğiz'