AKM inşaatında mangal: Hem virüse davetiye, hem fazla mesai karşılığı

Taksim’de yapımı devam eden AKM şantiyesinde işçilere mangal partisi düzenlendi, salgına davetiye çıkartıldı. Mangalın aynı zamanda fazla mesai için bir karşılık olduğu da belirtildi.

AKM inşaatında mangal: Hem virüse davetiye, hem fazla mesai karşılığı

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- Sembol İnşaat yöneticileri önlemleri ve uyarıları hiçe sayarak Atatürk Kültür Merkezi (AKM) şantiyesinde işçilere mangal yaktı. Şantiye yöneticilerinin hiçbir önlem almadan 7 Aralık Pazartesi günü düzenlediği etkinlikte mangal başında uzun kuyruklar oluştu. Salgında çalıştırılarak virüs tehdidiyle baş başa bırakılan işçilerin sağlıkları bir kez daha tehlikeye atıldı.

AKM inşaatı Coronavirus denetimlerinin en sıkı biçimde yapıldığı Taksim Meydanı’nda bulunuyor. Önlemlerin çok sık olduğu Taksim'de, meydanın hemen yanındaki AKM şantiyesi ise yetkililer tarafından görmezden geliniyor.

Daha önce 100 kişilik yemekhanede 500 işçiye yer vermesiyle tepki çeken AKM, şimdi ise virüsün bulaşma oranının en yüksek olduğu zamanda mangal yakarak çalışanları riske attı.

Güvenlik nedeniyle isminin gizli kalmasını isteyen bir işçi, çok düşük ücrete ağır koşullar altında çalıştıklarını vurguladı ve "Yatılı kalan arkadaşlarımız pislik içinde yaşıyorlar. Yemek konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Pislik içinde yattıkları yerler. Çoğu arkadaşımız aç yattıklarını söylüyor. Yemekler çok kötü olduğu için evden getirmek zorunda kalıyoruz. Güvenlik önlemleri patronlar kendi çıkarlarına göre alıyor. Eğer kendi çıkarlarına uygun değilse güvenliğe önem vermiyorlar," diye konuştu.

Pandemide yeterli hijyen ve güvenlik önlemlerinin alınmadığını sözlerine ekleyen işçi, özellikle yemekhane bölümünün büyük bir sıkıntı olduğunu ve 100-150 kişinin aynı anda dar bir alanda bulunmak zorunda olduğunu vurgularken işçilerin daha fazla mesai yapmaları için mangal yaktıklarını da belirtti.

İsminin gizli kalmasını isteyen bir diğer işçi ise, çalışma koşullarının zor olduğunun altını çizdi. Bir dakikalık dalgınlığın hayatlarına mal olacağını belirten işçi, çoğu firmanın ücretleri aksattığını ve bir kısım ücretlerini elden verildiğini söyledi.

'YEMEKLERDEN BÖCEK, KIL, FARE ÇIKIYOR'

"İnşaat sahasında gerçekten güvenlik önlemi yok. Çukurlar, geçiş yaptığımız yollara malzemeler koymalar. Yukarıdan aşağıya düşen parçalar, taşlar" diyen işçi "Pandemi başlı başlı başına bir dert. Yüzlerce insanın bir arada olduğu bir yer. Önlemlerin yetersiz kaldığını gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra yemeklerin kötü çıkması ve yemeklerin düzeltilmesi için ana firmaya kaç kere belirttik. Ama ana firma hiçbir şekilde düzeltmedi yemekleri. Firmalarda işlerine yemek parası vererek, yemek imkanı sağlamıyor. Çünkü sözleşmelerinde yemekleri ana firmadan yemek zorunluluğu varmış" dedi.

İşçilere firma tarafından verilen yemeklerin içinden türlü türlü maddelerin çıktığını kaydeden işçi, "Böcek, kıl, fare... Ne bileyim çıkmayan şey kalmadı. Ama buna karşın hala bir tedbir alınmamakta' diye konuşan işçi, geçen gün yakılan mangala ilişkin ise şunları söyledi:

"Bir mangal partisi daha yapılmıştı. Bizi zorla mesaiye bırakmak istiyorlardı. Baş edemeyince bu son dönemde saatleri ileri çekip evci kalan işçilerin bile saat gece 11'e kadar çalıştırmak istediklerini görüyoruz. Bir jest yaptılar sözde. Mangal sefası verdiler ki, mesaiye göz yumalım anlamında. Ama o mangal sefasını da saat 9'da yapacaklarına saat 11'de yaptılar. Etler çürümüş, sırasının zaten ucu bucağı görünmüyordu. Bu pandemi sürecinde işçilerin hepsinin bir araya getirdi. Su bile vermediler o gün."

'DEVLETİN DE İŞVERENDEN YANA OLDUĞUNU GÖRDÜK'

İşçilerin ücretsiz izin kullanmakla tehdit edildiğini son olarak söyleyen işçi, "Bir şey desen hemen ücretsiz izinle tehdit ediliyoruz. Bu da devletimiz sağ olsun, işverenden yana olduğunu, iş verenin güvenliğini sağladığını gördük" diye konuştu.

Güvenlik nedeniyle isminin gizli kalmasını isteyen 20 yaşındaki A.A, 2 buçuk aydır inşaatta çalıştığını ve günlük 100 lira kazandığını söyledi. A.A, işçilere maske dağıtıldığını ancak inşaat sırasında oluşan tozdan dolayı maskeleri çıkarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Öte yandan şantiye alanında yoğun bir toz bulutunun oluştuğu ve çoğu işçinin maske takmadan çalıştığını gözlemledik.

Duruma tepki gösteren İnşaat-Sen açıklamada bulunarak Sembol İnşaat yetkileri hakkında gerekli işlemlerin başlatılması talebinde bulundu.

taksim işçiler AKM Atatürk Kültür Merkezi