Antep Şireci Tekstil'de 2 bin işçi işten çıkarıldı: Grekçe greve katılmak

Antep'te Şireci Tekstil'de çalışan yaklaşık 2 bin işçi cep telefonlarına gönderilen mesajlarla işten çıkarıldı. Fabrika önünde toplanan yaklaşık bin işçi kent merkezine yürümek istiyor. Polis yürüyüşe izin vermiyor.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Antep'te Şireci Tekstil'e ait fabrikalarda çalışan yaklaşık 2 bin işçi cep telefonlarına gönderilen mesajlarla işten çıkarıldı. Bunun üzerine Başpınar’daki Üçüncü Organize Sanayi Bölgesi'nde toplanan binden fazla işçi kent merkezine yürümek istedi. Ancak TOMA'larla güvenlik önlemi alan polis yürüyüşe izin vermedi. İşçiler, "İş, ekmek, özgürlük" , "Yaşasın onurlu mücadelemiz" sloganları attı, alkış ve ıslıklarla işten çıkarmaları protesto etti. İşçiler eylemlerine yarın da devam edeceklerini belirtti.

'HAK ARAMAK YASAKLANIYORSA DARBE DÜZENİDİR'

Bir Tek Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da işçilere destek verdi. Türkmen önce polis ardından valilik ile görüştü. Fabrika önünde bir konuşma yapan Türkmen, işçilerin demokratik haklarını kullandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu işçinin anayasal hakkı. Eğer bir ülkede yürümek, basın açıklaması yapmak, hak aramak bu yasaklanıyorsa; bu OHAL düzeni, darbe düzeni demektir. Bu ülkede demokrasiden, hukuktan bahsedemeyiz. O yüzden biz bugün bu hakkımızı kullanmakta ısrar edeceğiz. 'En azından birinci organize sanayi bölgesine kadar yürüyelim, orada açıklamamızı yapalım' dedim, buna da izin vermediler. Milletvekilimiz ve işçi arkadaşlarla bir kez daha görüşeceğiz. Eğer izin verilmezse burada sizinle birlikte oturacağız. Hiç bir yere gitmeyeceğiz" dedi.

'GREV YAPAMIYORSAM YAZIKLAR OLSUN TÜRKİYE'YE'

Eylemde konuşan bir işçi, şu ifadeleri kullandı:

"Ben bir grev yapamıyorsam yazıklar olsun bu Türkiye'ye. 'Aynı gemideyiz' diyorlar, ben anlamadım biz bunun neresindeyiz. Ya biz hiç gemiye binmişiz ya da gemiye binip batmışız. Hak ve özgürlük var ama buradan ne bir yola çıkabiliyoruz, ne bir yere gidebiliyoruz. Her yerde kısıtlamalar başlamış. Çevik kuvvet orada. Şireci bizi muhatap bile almadı. Gelip demedi ki bu adamlar, dört günden beri benden ne istiyor.

Ben işçiyi ayağımla itiyorum demek istiyor ve bu işçiyi hor görüyor. Ben bütün basını buraya çağırmak istiyorum. Eğer cesaretleri varsa bizimle masaya otururlar. Bize bir açıklama yapmalarını bekliyorum. Bu saatten sonra benim için Şireci bitmiştir. Gidip hakkımı arayacağım. Bütün işçilere sesleniyorum. Bir kıvılcım yeter"

'HAKKIMIZI KULLANINCA BİZE SUYU ÇOK GÖRDÜ'

Bir başka işçi ise "Başta devletimizin bize verdiği para hiçbir şey değildir. Kendileri 5-6 maaş alırken kendileri 170-180 bin TL alırken biz işçilere reva gördükleri 11 bin 400 TL. Başta o sisteme, o zihniyete yazıklar olsun. Çünkü biz 3-4 gündür güneşin altında kalıyorsak başta sorumlu onlardır, bizi yönetenlerdir. Biz hak arıyoruz. Diyoruz ki bizim hakkımızı verin. 15 bin 500 TL maaş istiyoruz ve maaşın yüzde 10'u pazar mesaisi 12 saat. Bayram ikramiyesi, erzak yardımı yeniden verilsin. Neymiş, 'Ben kaldırdım' diyor. Doğal hakkımızı kullandığımız için lavaboyu, suyu bize çok görüyorsun. Namaz kılacağız mescidi bile bize çok görüyorsun. Biz senin işçileriniz, düşmanın değiliz. Biz senin fabrikanın işi aksamasın diye her şeyi yaptık. Yeri gelince fırça yedik, senden, senin müdürlerinden, amirlerinden. Ama siz de bizim hakkımızı verin" diye konuştu.

'HAK ARAMAK HUKUKA AYKIRI OLMUŞ'

Bir işçi ise "Eylem haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle işten çıkışımızı verdiler. Az önce mesaj geldi telefonuma. Ülkede gelmiş olduğumuz noktada hak aramak, hukuk aramak, hukuka aykırı olmuş durumda" dedi.

İŞÇİLER EYLEMLERİ KENT MERKEZİNE TAŞIYACAK

whatsapp-gorsel-2023-08-12-saat-18-54-56.jpg

Fabrika önünde toplanan işçilere seslenen Bir Tek Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerin talepleri kabul edilmezse ve işten çıkarmalar iptal edilmezse yarın (13 Ağustos) saat 17.00'de Antep Demokrasi Meydanı'nda eylem yapacaklarını açıkladı. Türkmen, "Bugün buraya gelmek yerine Twitter'dan provokatörlük yapan Antep milletvekillerine de sesleniyoruz. Burada adamları var onları da biliyoruz. 'İşçileri provoke etmeye çalışıyorlar' diyen o Twitter provokatörü vekilleri de eğer işçilerin yanındalarsa yarın Demokrasi Meydanı'nda görmek istiyoruz" dedi.

'KÖLELİĞİ KABUL ETMİYORUZ'

whatsapp-gorsel-2023-08-12-saat-18-54-54.jpg

Haklarını istedikleri için 2 bin işçinin işten çıkarıldığını söyleyen Türkmen, "İşçilerin istediği verdiklerinden bin TL fazla. Üç gün kapalı kaldı fabrika, üç gün gördüğü zarar zaten bizim zam farkının bir yılını karşılardı. Ama inat ediyor. Diyor ki: Ben işçiler birlik olup hak isteyince hak vermem. İşçilerin burnu sürtülecek, ezilecek, dağılacak, söz hakkı olmayacak, gelip köle gibi çalışacak. Biz de köleliği kabul etmiyoruz" diye konuştu.

'ADIM ATARSA ANLAŞMAYA HAZIRIZ'

Gerginlikten yana olmadıklarını söyleyen Türkmen, 'Gerginlik 20 yıl çalışan işçiyi lavabo için bile içeri sokmamaktır. Gerginlik işçinin servisini iptal etmektir. Gerginlik çıkarmak hak istedi diye 2 bin işçiyi işten atmaktır. Biz öfkeliyiz ve bu haklı bir öfke. Biz ekmeğimiz için, onurumuz için mücadele ediyoruz. Yarın hepimiz Demokrasi Meydanı'nda olacağız. Pazartesi gününden itibaren de bu direnişi büyüterek devam ettireceğiz. Ne zaman bir adım atarsa da anlaşmaya, uzlaşmaya hazırız" dedi.

whatsapp-gorsel-2023-08-12-saat-18-54-55.jpg

EMEP Milletvekili Sevda Karaca ve CHP Milletvekili Melih Meriç de işçilere destek açıklaması yaptı.

Öne Çıkanlar