Antep'te işçi direnişleri yayılıyor: GAMA İplik işçileri de iş bıraktı

Antep'te işçi direnişlerine her gün bir yenisi ekleniyor. GAMA İplik işçileri, maaşlarının düzeltilmesi ve haklarının verilmesi talebiyle iş bıraktı. Erkaplan işçilerinin direnişi ise 11. gününde sürüyor.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Antep'te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde işçi direnişleri yayılıyor. Asko Tekstil, Zafer Tekstil, Koza Halı, Artemis Halı, Şireci Tekstil, Erkaplan Halı, Boyar Kimya, Canan Tekstil, MDZ İplik, Durkar Halı, Zeki Mensucat ağustos başından bu yana zam talebiyle iş bıraktı. Bugün ise GAMA İplik işçileri maaşlarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle iş bıraktı.

'İŞÇİLER AÇ, SIKINTI İÇİNDE'

Artı Gerçek'e konuşan işçilerden Hasan Ercan, "Maaşlarımız geç yatıyor. Ayın 23'ünde maaş aldık. İşçiler aç, işçiler sıkıntı içinde. Bize verilen maaş primlerle birlikte 13 bin 600 TL. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim isteğimiz 15 bin 500 TL artı prim. Çocuklarımıza ekmek götürmek istiyoruz. Kira, elektrik, su parası derken elimizde avucumuzda kalmıyor. İşçiler, aç. Biz hakkımızı istiyoruz" dedi.

whatsapp-image-2023-08-28-at-16-13-38.jpeg

İşçi Hasan Ercan

'MAAŞLARIMIZ GEÇ YATIYOR'

İşçilerden Recep Erkan Polat da "Maaşlarımız geç yatıyor, ayın 17'si, 18'i ,geçen ay 23'ünde yattı. Maaşımız diğer fabrikalara göre çok düşük. Diğer fabrikalar 17-18 bin TL maaş alırken bize primlerle 13 bin 600 TL yattı. 15 bin 500 TL maaş ayrıca primlerimizi talep ettik. Bize cumartesi günleri yıllık izin adı altında izinler verildi. Benim ikinci senem yeni doldu, üçüncü sene için yıllık iznim kalmadı. Mağdur durumdayız" diye konuştu.

whatsapp-image-2023-08-28-at-16-14-01.jpeg

İşçi Recep Erkan Polat

'İŞÇİLERE TEKLİF EDİLEN ÜCRET PİYASANIN ÇOK ALTINDA'

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçileri ziyaret ederek taleplerini dinledi. Türkmen, "Piyasanın çok altında bir zam teklifi yapıldı. Direnişlerin de etkisiyle iplik fabrikalarında ücret ortalamaları 15 bin TL ve üzerine çıktı ama burası Öz İplik İş Sendikasının yetkili olduğu bir işyeri olmasına rağmen işçilere sadece asgari ücrete yapılan zam oranı verildi. İşçilere 13 bin 800 TL teklif edildi oysa işçilerin talebi 15 bin 500 TL artı prim" dedi.

mehmet-turkmen.jpeg

Mehmet Türkmen

'İŞÇİLER HİÇBİR YASAL HAKKINI KULLANAMIYOR'

Fabrikada Hak İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası'nın örgütlü olmasına rağmen birçok hak gaspı yaşandığına dikkat çeken Türkmen, "GAMA'nın Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 2 binin üzerinde çalışanı var. Ve bu fabrika inditexe üretim yapan, onun denetimine tabi bir fabrika. İşçilerle konuştuğumuzda, sadece zam değil hiçbir yasal haklarını kullanamadıklarını öğrendik. Mesela üretimden kaynaklı iş durduğunda işçilerin senelik izinleri gasp ediliyor. Yine mesai farkları ödenmiyor ve resmi tatillerde işçiler çalıştırılarak yerine normal iş gününde tatil veriliyor. Kısa Çalışma Ödeneği sürecinde kimi usulsüzlükler var. Yemekler, temizlik ve pek çok sorun var" dedi.

whatsapp-image-2023-08-28-at-16-14-23.jpeg

'İŞÇİLERİN TALEPLERİ KABUL EDİLMEZSE YASAL İŞLEM BAŞLATACAĞIZ'

İşçilerin talepleri kabul edilmezse sendika olarak yasal işlem başlatacaklarını belirten Türkmen, şöyle dedi:

"Sendika başkanı orada patronla aynı dili konuşarak, 'İçeri girin, patron zor durumda, bir-iki ay süre istiyor' gibi laflarla işçileri ikna etmeye çalıştı ama işçiler buna tepki gösterdi. Biz de işçilerle birlikte taleplerini belirledik. İşçilerin talepleri kabul edilmezse sendikamızın avukatlarıyla birlikte hak gasplarıyla ilgili şikayetlerini dava konusu yapacağız. Ücretler geç ödeniyor, senelik izinler ve resmi tatiller gasp ediliyor. Bütün bunlar, işçilere tazminatlarını talep ederek iş akdini tek taraflı fesh etme hakkı doğuruyor. Talepleri kabul edilmezse biz yasal işlem başlatacağız, işçiler de direnişlerini sürdürecek. BİRTEK SEN olarak bu işçilerin haklı direnişinin sonuna kadar yanında olacağız."

ERKAPLAN DİRENİŞİ 11. GÜNÜNDE

18 Ağustos'ta greve başlayan Erkaplan Halı işçileri de direnişlerini sürdürüyor. 11 gündür fabrika önünde eylemde olan işçilerin talepleri büyük ölçüde kabul edildi. Ancak işveren, işçileri örgütlü oldukları BİRTEK-SEN'den istifa etmeye zorluyor. Bunu kabul etmeyen işçiler de işbaşı yapmıyor. İşçiler 22 Ağustos'ta Antep Adliyesi'ne giderek sendikadan istifaya zorlandıkları gerekçesiyle işverenleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar